AKTUELNO

Tužilac traži kaznu zatvora i zabranu približavanja.

Javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu podneo je optužni predlog protiv R.A. (rođen 1968. godine) zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici.

Prema navodima optužnog predloga, R.A. je u periodu od 10. juna 2024. do 11. juna 2024. godine u porodičnoj kući na Novom Beogradu, primenom nasilja, drskim i bezobzirnim ponašanjem, kao i pretnjom životu ili telu, ugrozio spokojstvo i telesni integritet svoje vanbračne partnerke.

Tužilac tvrdi da je R.A. bio svestan značaja svog dela, upravljao svojim postupcima, te da je bio svestan da je njegovo delo zabranjeno. Konkretno, 10. juna 2024. godine navodi se da je R.A. ubadao oštećenu spojenim prstima šake desne ruke u unutrašnju stranu leve butine, prilikom čega je naneo lake telesne povrede u vidu nagnječenja leve natkolenice. Sledećeg dana, 11. juna 2024. godine, držeći sekiru u rukama, R.A. je pretio oštećenoj rečima "Sad ću da te zakoljem", nakon čega je razbio njen mobilni telefon, što je kod oštećene izazvalo osećaj straha i uznemirenosti.

Javni tužilac predlaže nadležnom sudu da R.A., koji je višestruki povratnik, bude proglašen krivim za ova dela i da bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 8 meseci.

Takođe, predlaže se mera zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom u trajanju od 2 godine od dana konačnosti odluke. S obzirom da se R.A. nalazi u pritvoru, tužilac predlaže produženje pritvora na osnovu člana 211. stav 1. tačka 1., 2. i 3. Zakonika o krivičnom postupku, zbog opasnosti od bekstva, pasivizirane adrese, uticaja na svedoka oštećenu koji nije želela da svedoči u istrazi, kao i zbog ranijih osuda na efektivne kazne zatvora, što ukazuje na verovatnost ponavljanja krivičnog dela u kratkom vremenskom periodu.

Autor: Dubravka Bošković