AKTUELNO

U zajedničkoj akciji pripadnika MUP-a Srbije i više evropskih policija, nakon višemesečne istrage, u Španiji i Srbiji uhapšeno je 27 osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovane grupe bavili proizvodnjom i trgovinom narkoticima, a zaplenjeno je više od 75 kilograma marihuane.

Na teritoriji Španije uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je u Srbiji uhapsila N. M. (39) i njemu je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Tokom prethodnih meseci od ove kriminalne grupe oduzeto je 330 kilograma marihuane čija se vrednost procenjuje na oko 1.650.000 evra.

- Upravo je završena policijska akcija koju je MUP Srbije sprovodilo zajedno sa španskom, francuskom, italijanskom i nemačkom policijom. U ovoj akciji, koja je trajala prethodnih nekoliko meseci uhapšeno je više osoba i zaplenjeno oko 330 kilograma narkotika, pre svega na teritoriji Španije - saopštio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Foto: MUP Srbije

Stefanović je naveo da je među uhapšenima 14 državljana Republike Srbije i dodao da srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, detaljno sagledavajući sve ostale kriminalne grupe koje mogu biti povezane sa ovim osobama.

- Ovo je bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu i želimo da budemo jedna od vodećih policijskih snaga Evrope, koja ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narkotrafikinga. Za nas je važno da da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece - zaključio je Stefanović.

Pročitajte još: Za proizvodnju kanabisa osuđeni na ukupno 35 godina zatvora

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnog dela, na teritoriji Španije uhapšeno je 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Foto: MUP Srbije

Policija je u Srbiji uhapsila N. M. (1979) i njemu je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Prilikom poslednjeg hapšenja u Španiji zaplenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila, jedan motor i dva vatrena oružja kalibra 38 specijal i 9 mm parabelum.

Sumnja se da je ovu kriminalnu grupu u Španiji organizovao srpski državljanin S.T. (52). On je sa ostalim članovima instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Tokom operativnog rada koji je vodila srpska policaja učestvovali su i pripadnici policija Francuske, Italije i Nemačke koji su tokom 2017. i 2018. godine u više akcija uhapsili sedam osoba - pet državljana Srbije i dva državljanina Rumunije.

Pročitajte još: Uhapšeni trgovci narkoticima iz Kikinde i Novog Sada

Kod njih je pronađeno ukupno 254 kilograma marihuane.

Od ove organizovane kriminalne grupe tokom dosadašnjeg rada ukupno je oduzeto 330 kilograma opojne droge marihuane, uhapšene su 34 osobe, a za jednom se intenzivno traga.

#Droga

#Hapšenje

#Nebojša Stefanović

'