AKTUELNO

Zašto svakim danom raste broj ubistava i samoubistava iz strasti i da li u tim tragičnim situacijama dominiraju mlađe ili starije generacije?

Novinar Pink TV Mladen Mijatović podsetio je na tri događaja koja su obeležila noć u Srbiji - pucnjava na Vidikovcu u kojoj je ubijen 38-godišnji Petar A, pljačka slot kluba u Zrenjaninu na Žitnom trgu, u kojoj je razbojnik uz pretnju nožem odneo oko 300.000 dinara i pronalazak ugljenisanog tela u spaljenom domaćinstvu 56-godišnjeg Milana Bojića u okolini Medveđe. Požar u toj kući izbio je još 26. februara. Utvrđeno je da je nevenčani suprug Bojićeve sestre, 42-godišnji Perovan Č. rukama ugušio Milana, a zatim sve zapalio da bi prikrio tragove. Perovan je, navodi Mijatović, uhapšen.

Foto: TV Pink

Kriminolog Zlatko Nikolić pojasnio je da osim ubistva iz strasti, postoji i kategorija samoubistva iz strasti i da najčešće nakon ubistva pratnera/partnerke dolazi do samoubistva.

- Samoubistvo nakon ubistva se izvrši ili odmah ili u roku od dva dana, ako se ne izvrši ni tada, reč je o narcisoidnim destruktivcima koji toliko vole sebe, da nisu u stanju da dignu ruku - kaže Nikolić za "Novo jutro".

On ističe da motiv za samoubistvo nikada nije nezadovoljen seksualni nagon, te da tokom svakog seksualnog čina postoji težnja ka određenom stepenu agresivnosti. Ako je granica prevaziđena, reč je o patologiji.

Foto: TV Pink

- Imate onih kojima je stalo do agresivnosti tokom odnosa, to su takozvani sado-mazo sistemi - kaže Nikolić.

Ako ubistvu sledi samoubistvo, reč je, kako ističe, bez dileme o zločinu iz strasti.

- Samoubice ne donose odluku o smrti u kratkom roku, već daju naznake okolini koja te naznake ne primećuje. Svaki gest samoubica je osuda sredine i tim gestom šalje se poruka "evo šta ste mi uradili" - kaže kriminolog.

Foto: TV Pink

Brankica Šaljić Milenković, psiholog, kaže da se pred zločin iz strasti primećuju i patološka ljubomora i posesivnost.

- Tu je i nasilje, težnja ka potpunoj kontroli partnera, a u pozadini svega je strah od gubitka ljubavi - kaže psiholog, dodajući da, nakon zločina, osoba koja je počinila zločin, vrši samoubistvo jer, bez partnera, nema razloga da živi.

Foto: TV Pink

Kod žena se, kaže Nikolić, drugačije manifestuje strah od gubitka, pre svega zbog fizičke razlike u polovima.

Mijatović ističe da najmanje naznake nasilja treba da budu signal. On je dodao da je ubistava i samoubistava u Srbiji u 2017. godini bilo dosta, ali da je broj smanjen u odnosu na početak 2010-ih godina.

Sve o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Mladen Mijatović

#Samoubistvo

#Ubistvo

#Zlatko Nikolić

#psihologija

'