AKTUELNO

U Višem sudu u Beogradu danas je završeno pripremno ročište u parničnom postupku po tužbi protiv roditelja i dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole, a ranio još pet učenika i nastavnicu.

Ovu tužbu podneo je jedan od ranjenih dečaka i njegovi roditelji kao zakonski zastupnici.

Sudija je danas navela koje će dokaze da izvodi tokom suđenja, a između ostalog naložila da se uradi veštačenje ranjenog dečaka, od strane komisije veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

S obzirom da su zaposleni u školi svedočili u ostalim parničnim psotupcima, sudija je odlučila da njihove iskaze pročita u sudinici, dok je naložila da se pribavi izveštaj Centra za socijalni rad o stanju u porodici Kecmanović, kao i lekarski izveštaji klinike u kojoj se nalazi maloletni izvršilac ovog ubistva.

Branilac Kecmanovića, Marina Ivelja je danas povukla svoj predlog da se saslušaju roditelji dečaka, navodeći da oni nisu u stanju da svedoče jer “ne žele da povrede žrtve pričajući o tome koliko su brižno i pažljivo vaspitavali dete”, te je predložila da se pročitaju njihovi iskazi iz krivičnog postupka koji je zatvoren za javnost, a koji predlog je sudija usvojila.

- Dostavila sam fotografije sa kampa gde se tačno vidi da Vladimir nije obučavao Kostu da puca već predsednik streljačkog saveza, a Vladimir nije shvatio da je zabranjeno da vodi dete u streljanu - dodala je Ivelja.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema rečima izvora Kurira porodica Kecmanović svojom taktikom odbrane pokušava da umanji svoju odgovornost za ovaj monstruozni zločin i predstave sebe žrtvama.

- Oni sada ponovo pokušavaju da svoju bol predstave kao najveću, kao da su oni ustvari oštećeni u ovom slučaju. To su pokazali i u krivičnom postupku gde su odbili da odgovaraju na pitanja zastupnika oštećenih, ali prihvatili da odgvaraju na pitanja roditelja dece koju je pobio njihov sin i time ih dodatno izložili bolu i stresu - kaže naš izvor.

Roditelji oštećenog dečaka pozvani na sledeće suđenje koje je zakazano za 20. septembar, da svedoče.

Protiv dečaka-ubice i njegovih roditelja pred Višim sudom u Beogradu vodi se ukupno pet parničnih postupaka, a tuženi su od strane osam porodica ubijene dece u jednom postupku, pa u odvojenom postupku od strane porodice Dukić čija je ćerka Adriana takođe ubijena, od strane nastavnice istorije Tatjane Stevanović, kao i dvoje ranjene dece i njihovih roditelja.

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je i krivični postupak protiv Miljane i Vladimira Kecmanovića. Vladimir se tereti da je sina obučavao da puca, vodio ga u streljanu i učinio mu oružje lako dostupnim jer ga nije adekvatno čuvao, dok je Miljanin DNK pronađen na jednoj od čaura ispaljenih u učionici u OŠ "Vladislav Ribnikar".

Autor: