AKTUELNO

Advokat Predrag Savić izjavio je danas da je, ukoliko telo ubijene dvogodišnje devojčice Danke Ilić (2) iz Bora ne bude pronađeno, moguće procesuirati osumnjičene za njeno ubistvo na osnovu do sada prikupljenih dokaza.

- Tu su priznanja izvršioca, njihovih prikrivača koji su iz reda uže familije, imamo mnogo drugih dokaza u vezi s nastankom saobraćajke, krv na automobilu, asfaltu...Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju nastanka saobraćajke, iz koje će se videti da je bila takva da nije mogla da proizvede smrtne posledice jer je bila brzina od 20 kilometara. Na osnovu svih tih dokaza vrlo je verovatno da je Danka Ilić usmrćena na način kako je priznao jedan od okrivljenih - naveo je on.

Savić napominje da bi za krivični postupak bilo dobro da se telo nađe, da se izvrši obdukcija, sudsko medicinsko veštačenje i da se na naučni način dokaže uzročno-posledična veza između povreda i smrtnih posledica.

Kako je rekao, savremena tehnologija i svi do sada prikupljeni dokazi omogućavaju da osumnjičeni budu procesuirani, iako se telo ne nađe, istakvši da bi kvalitet dokaza bio mnogo viši, jači, verodostojniji kada bi se našlo telo i izvršila obdukcija i sudsko medicinsko veštačenje.

Na pitanje da li je on lično za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubistva dvogodišnje devojčice, Savić je odgovorio da kao čovek i roditelj jeste, ali da kao pravnik smatra da je to vrlo teška, gotovo nemoguća misija.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Ja se kajem što sam 2002. godine kada je ukidana smrtna kazna bio za ukidanje smrtne kazne. Verovao sam tada da će ukidanje smrtne kazne doprineti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će evropska konvencija značiti mnogo za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savetu Evrope u evropskim integracijama biti mnogo delotvornije. Verovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalno dejstvo prevencije - izjavio je advokat.

Uzimajući u obzir evropsku konvenciju, članstvo Srbije u SE, kao i druge međunarodne protokole na nivou UN i da većina zemalja u svetu ukida smrtnu kaznu, Savić kaže da sa advokatske strane ne može da kaže da bi vraćanje smrtne kazne bilo održivo i ispravno.

Autor: