AKTUELNO

Vrznić je 19. septembra prošle godine oko 18 sati ispred svoje porodične kuće u Surčinu najpre fizički napao oca, oborio ga na beton i zadao mu više udaraca pesnicama po glavi i telu!

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas u svojim završnim rečima da se Filipu Vrzniću (39) izrekne mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, jer je 19. septembra 2023. u Surčinu brutalno, na smrt pretukao svog oca, majci naneo teške telesne povrede, a sestri uputio pretnje.

Postupajući tužilac je rekla da je dokazano da je on izvršio krivično delo ubistvo u sticaju sa krivičnim delom nasilje u porodici, a da je veštačenjem utvrđeno da je u neuračunljivom stanju usled psihoze od koje boluje počinio navedena krivična dela.

Ona je zatražila i da mu sud produži pritvor.

Vrznićev branilac se složio sa predlogom tužilaštva da se Vrzniću izrekne mera lečenja i da mu se produži pritvor, međutim on tvrdi da nije izvršeno krivično delo ubistvo, već nasilje u porodici.

Vrzniću je danas izneo odbranu u kojoj je naveo da je tog dana izgubio svest, jer nije nekoliko dana uzimao lekove i da se ubistva seća kroz maglu u slikama.

Kako tvrdi, ušao je u jednu zgradu preko puta svoje kuće, jer je mislio da ga neko prati, a za njim su došli i njegovi roditelji, kada je on prvo udario oca, zatim i majku.

Primetio je da njegov otac u ruci drži šipku, i tada je, kako je rekao, uzeo tu šipku i jednom ili više puta udario oca.

On je na kraju rekao da mu je žao što se to desilo i da bi voleo da može da vrati vreme, kao i da sad redovno uzima terapiju.

Njegova majka Olga V. ispričala je da je on tri dana pre ubistva bio kod bivše supruge kako bi video decu, ali mu ona to nije dozvolila, nakon čega je počeo čudno da se ponaša i nije izlazio uglavnom iz sobe, osim kad je jeo.

Na dan ubistva, kako tvrdi svedok, zvali su nekoliko puta zdravstvenu ustanovu “Laza Lazarević” ali im se niko nije javljao, dok su ih iz Centra za socijalni rad takođe uputili na bolnicu “Laza Lazarević”.

Olga V. je navela da je tada videla svog sina i da ga nije prepoznala da mu je lice bilo drugačije i dodala da je iskočio kroz prozor samo u donjem vešu, a oni su krenuli za njim.

Njegova sestra Ana P. je takođe rekla da se on poslednjih par dana ponašao čudno i da je jedno jutro došao kod nje u kuću, uplašeno gledao oko sebe i pitao je da l isu svi dobro, što je, kako je dodala, bilo neuobičajno ponašanje.

Veštak Svetislav Mišković je ostao pri nalazu i mišljenu koje je radila komisija veštaka, dodajući da je mišljenja da Vrzniću treba da se izrekne Mera bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Sud je za 27. mart zakazao izricanje presude.

Mediji su ranije pisali da je Vrznić član tzv. “kavačkog klana” i da je za njim bila raspisana poternica od strane Slovenije, zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubostva jednog svedoka-saradnika, a čije ubistvo je naredio, navodno, Radoje Zvicer.

Vrznić je 19. septembra prošle godine oko 18 sati ispred svoje porodične kuće u Surčinu najpre fizički napao oca, oborio ga na beton i zadao mu više udaraca pesnicama po glavi i telu.

Kada mu je majka rekla da prestane da tuče oca, Filip V. je i nju više puta udario pesnicama u predelu glave usled čega je pala i zadobila prelom jagodične kosti ispod oka.

Potom mu je sestra, koja živi u susednoj kući rekla da se smiri, on joj je rekao da će i ona videti "svoga boga", pa je krenuo ka njenoj kući, ali je ona uspela da se zaključa u kupatilu sa svojom maloletnom ćerkom.

Osumnjičeni se vratio do svoje porodične kuće gde uzeo metalnu šipku kojom je oca uradio više puta po glavi i telu, i zadao mu teške telesne povrede usled kojih je on dva dana kasnije preminuo u bolnici.