AKTUELNO

Posebno odelјenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv ukupno 30 okrivljenih za više koruptivnih krivičnih dela, kojima je pričinjena direktna šteta budžetu Republike Srbije od 195.296,000.00 miliona dinara.

- Optužnicom, koja je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, okrivljenima se na tetet stavlja 29 radnji izvršenja krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, pranje novca i zloupotreba službenog položaja - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Tužilaštvo je predložilo sudu da prema šest okrivljenih produži pritvor zbog opasnosti da bi mogli da ponove krivična dela u kratkom vremenskom periodu, među kojima i za dva poreska inspektora, koja su nedavno uhapšena. I dalje su na snazi naredbe o zabrani raspolaganja u odnosu na nekretnine osumnjičenih, luksuzna vozila, kao i naredbu o zabrani raspolaganja novčanim sredstvima sa dinarskih i deviznih računa osumnjičenih i sa njima povezanih trećih lica.

Optužnica je podignuta protiv S. P, A. N. (koji je u bekstvu i za kojim je raspisana poternica), A. K, N. M, G. P, V. P, Radoslava Š, S. Č, N. P, M. Č, Z. S, S. P, R. G, Ž. LJ, S. S, P. P, B. C, D. P, D. P, I. P, D. M, Z. M, T. F, M.R., M. P, Lj. R., S. P, A. S. kao i protiv D. S. i A. P.

- Sumnja se da su S. P. i A. N. od 17. januara 2021. do 15. avgusta 2022. godine u Zemunu, na više različitih lokacija, organizovali grupu koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji - navodi se u saopštenju.

Oni su, kako se dodaje, osmislili plan za vršenje krivičnih dela i dogovorili se da preko okrivljenih pripadnika grupe preuzmu kontrolu nad upravljanjem i rukovođenjem više privrednih društava i to S. P. pri čemu su izmedju tih privrednih društva stvorili privid obavljanja legalne privredne delatnosti putem fiktivnog prometa i lažnih transakcija.

Na osnovu nepostojećih poslovnih transakcija, kako se sumnja, oni su međusobno sačinjavali i razmenjivali ulazne i izlazne fakture i prateće isprave, kao pokriće za to što su u mesečnim poreskim prijavama neosnovano tražili i dobijali povrat poreza na dodatu vrednost od Ministarstva finansija Republike Srbije.

- Oni su, kako se sumnja, na osnovu lažno sačinjene poslovne dokumentacije, putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe, pa su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a - objašnjeno je funkcionisanje okrivljenih.

Novac dobijen od nezakonitog povrata pdv-a i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 109.221.009,00 dinara, na koji način su izvršili krivično delo pranje novca.

Načelnik Odeljenja za poresku kontrolu filijale Poreske uprave Zemun A. P. i poreski inspektor u toj filijali D. S. terete se za krivično delo zloupotreba službenog položaja, izvršeno u periodu od 14. juna 2021. godine do 13. jula 2021. godine.

A. P. je, kako se sumnja, svojim parafom overio i odobrio Zapisnik o izvršenoj poreskoj kontroli koji je sačinila D. S, iako je znao da nije izvršen popis zaliha robe i da nisu preduzete sve potrebne radnje provere.

Autor: