AKTUELNO

Njemu preti kazna zatvora od tri do 12 godina.

Optužnica protiv televizijskog novinara Dejana Anđusa, kojom se tereti da je iznuđivao novac od jednog biznismena, postala je pravosnažna pošto je ju potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, pa se uskoro očekuje zakazivanje suđenja.

Portparol suda Mirajana Piljić precizirala je za Tanjug da je Apelacioni sud potvrdio rešenje Višeg suda kojim je u novembru potvrđena optužnica od 2. avgusta protiv Anđusa.

- Po nalaženju Apelacionog suda pravilan je zaključak prvostrpenog suda da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku postupka daju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni izvrsio krivično delo koje je predmet optužbe - navela je Piljić.

Dodala je da zbog toga, prema stavu suda, nije potrebno dalje razjašnjenje stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice i da nije potrebno da se istraga dopuni, kao i da ne postoje razlozi koji bi mogli da dovedu do obustave krivičnog postupka, odnosno odbijanja optuzbe.

Anđus se optužnicom tereti za krivično delo iznuda za koje je zaprećena kazna zatvora od tri do 12 godina.

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Anđus je uhapšen 30. juna i u pritvoru je proveo nešto više od mesec dana, kada je početkom avgusta pušten da se brani sa slobode.

Novinar, poznat po "britkom jeziku" prema pisanju medija nakon hapšenja, osumnjičen je da je od jednog biznismena pokušao da iznudi 30.000 evra. Uhapšen je prilikom navodne primopredaje novca, a postoji i snimak.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Anđus se branio ćutanjem, odnosno nije iznosio svoju odbranu, a mogućnost da u prisustvu javnosti iznese odbranu imaće na početku suđenja.

#Dejan Anđus

#Suđenje

'