AKTUELNO

U Srbiji je danas treći dan žalosti zbog masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i masovnog ubistva u selima u okolini Smedereva i Mladenovca.

Juče je bila sahrana četiri učenika i radnika obezbeđenja škole na Vračaru, ali i petorice momaka koji su ubijeni u pucnjavi u Malom Orašju.

Troškove sahrane đaka snosi Grad Beograd.

Završeno veštačenje dečakovog telefona

Dečak K.K. (13) koji je pre dva dana u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osam svojih vršnjaka i čuvara škole Dragana Vlahovića, a ranio sedam osoba do detalja je isplanirao stravično ubistvo, ali i kako da izbegne zatvor, pokazalo je veštačenje njegovog telefona.

Utvrđeno je da je neposredno pred zločin na internetu pretraživao Krivični zakonik Srbije kako bi istražio da li deca mogu krivično da odgovaraju.

- Na osnovu njegove pretrage se zaključuje da je organizovao napad u školi sada jer je znao da mu je ostalo malo više od dva meseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od krivične neodgovornosti ukoliko počini zločin - navodi izvor upoznat sa slučajem.

Udruženje "Mame su zakon" poslalo pismo premijerki Ani Brnabić

Udruženje "Mame su zakon" poslalo je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić u kojoj je iznelo svoj predlog mera podrške u prevenciji nasilja.

U udruženju "Mame su zakon" ističu da su "duboko potrešeni zbog svega što se dogodilo" i da "svesni tuge, bola, straha, potrebe da se društvo suštinski menja, ali i iz osećanja odgovornosti" predlažu "mere podrške našoj deci, roditeljima i čitavom društvu u suzbijanju nasilja".

Na obeležavanju Dana Evrope u Baru odata pošta žrtvama u Srbiji

U Baru je danas obeležen Dan Evrope, a na svečanosti je odata pošta žtvama dva tragična događaja u Srbiji.

Kako je saopšteno iz Evropske kuće, ceremonija je počela minutom ćutanja za ubijene u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i u selima u okolini Mladenovca, a zatim je, u spomen nevino stradalima, crnogorska operska diva Tamara Rađenović otpevala tradicionalnu numeru "Još ne sviće rujna zora".

Masakri koji su zavili Srbiju u crno

U roku od dva dana ove nedelje dogodila su se dva masakra zbog kojih je Srbija već danima zavijena u crno. U napadima jednog trinaestogodišnjaka i mladića od 21 godinu, na Vračaru i u Mladenovcu ubijeno je ukupno 17 osoba, a ranjeno još 21. Srbija i dalje pamti jezive masakre koji su se dogodili prethodnih godina - u Jabukovcu, Velikoj Ivanči i Žitištu.

Država u borbi protiv širenja panike na mrežama, veličanja krvoprolića i pozivanja na nova ubistva

Dva masakra u Srbiji, za manje od nedelju dana, paralisali su od šoka i tuge zemlju i region. Međutim, 17 izgubljenih života, povređena 21 osoba, beskrajan bol porodica i prijatelja, traume preživelih nisu dovoljna opomena nekima, pa se posle ove dve tragedije nižu oni koji po društvenim mrežama veličaju ubice i najavljuju zločine, prete drugima masakrom, ali i onih koji nezakonito drže arsenale oružja!