AKTUELNO

Osmoro učenika OŠ Vladislav Ribnikar i čuvar te škole ubijeni su u pucnjavi koja se dogodila u sredu ujutru u zgradi škole u Beogradu. Za ubistvo se sumnjiči K. K., učenik 7. razreda ove osnovne škole.

U pucnjavi je ranjeno još sedam osoba, a najmanje jedna od njih je u kritičnom stanju.

Đaci su u šoku nakon tragedije koja se dogodila. Mališani koji su bezbedno uspeli da napuste školu svedoče o jezivim prizorima. Roditeljima su ispričali da nisu ni slutili kakav se horor događa, te da su mislili da neko u hodniku baca petarde.

- Moj sin je bio u svečanoj sali na fotografisanju i odeljenje se vraćalo ka učionici u trenutku kada je počela pucnjava. Rekao mi je kako su svi mislili da je neko bacio petarde. Oni su ušli u učionicu ali, kako su i dalje čuli zvuke, nekoliko njih je izašlo ispred učionice da vide šta se događa - svedoči majka jednog od mališana koji pohađa OŠ Vladislav Ribnikar.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Ona kaže da je u tom trenutku ka đacima dotrčao jedan od nastavnika koji im je rekao da krenu da beže.

- Nastala je opšta pometnja. Sin mi je rekao kako je u hodniku video krvavog dečaka kako doziva svoju sestricu. Deca su nekako uspela da izađu u dvorište, svi smo bili premrli od straha dok nismo preuzeli našu decu - svedoči majka koja i dalje ne može da dođe sebi od šoka.

Ističe da dečaka koji se sumnjiči za masakr nije poznavala, kao ni njen sin.

Podsetimo, K. K. je u sredu oko 8.30 časova došao naoružan u školu i prvo je na ulazu ubio radnika obezbeđenja, a potom se uputio ka kabinetu za istoriju gde je ispalio najmanje jedan šaržer u nastavnicu i svoje drugove iz odeljenja.

Nadležni su saopštili da je K. K. mesec dana planirao ovaj zločin, a u njegovom domu pronađene su sheme, skice, kao i "spisak za odstrel".

Foto: Tanjug/STR

Na mestu zločina otkriveno je više od 50 čaura, a K. K. je u rancu nosio sa sobom i četiri Molotovljeva koktela. Prilikom ispitivanja je rekao da je želeo da ih iskoristi da spreči druge da uđu u školu "dok on svoje ne završi".

Masakr je izvršio oružjem, koji je ukrao od oca, koji je juče priveden i saslušan. Kako Telegraf.rs saznaje, otac je policiji rekao da je sve oružje držao u sefu sa šifrom i da ne zna kako je dečak saznao šifru.

Priznao je da je sina vodio sa sobom u streljanu, te da je dečak prvi put pucao kada je imao svega 12 godina.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Podsetimo, K. K. ne može krivično da odgovara za ovo delo, jer nema još ni 14 godina.

Prilikom vanrednog obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je predlog o uvođenju deset mera, koje bi sprečile da se ovako nešto u Srbiji ponovo dogodi. Jedna od tih mera je i spuštanje granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

Sinoć je u gotov svim gradovima Srbije odata počast stradalima u pucnjavi. Građani su palili sveće i ostavljali cveće i igračke na gradskim trgovima.

Autor: