AKTUELNO

Dečak i devočica nastradali, dok je dvoje dece uspelo da se spase iz požara koji je buknuo kod Bačke Topole.

Devojčica (2) i njen brat (3) izgoreli su u požaru koji je buknuo u njihovoj kući u Staroj Moravici kod Bačke Topole, a sumnja se da su mališani stradali nakon što je iz šporeta na drva ispao žar.

Požar je izbio juče oko 8.20 u domu porodice koja ima osmoro dece. U tom trenutku u kući je bilo četvoro mališana, dok je četvoro bilo u školi. Majka je bila u prodavnici, a otac u dvorištu.

Plamen se proširio

- Sumnja se da je do požara došlo kada je iskra ispala iz peći za loženje i prvo zahvatila krevet na kom su bila deca, kako bi se grejala. Plamen se potom proširio i na čitavu prostoriju - kaže izvor Kurira:

- Tela dvoje dece nađena su baš pored peći, dok je iz vatrene stihije spašeno drugih dvoje mališana.

Foto: Ustupljena fotografija

Komšije kažu da su videli da deca iskaču kroz prozor bežeći od buktinje. - Scene su bile jezive, ulica je bila zatvorena, a čuli smo da je u kući sve izgorelo i da je porodica koja je izgubila dečicu ostala bez krova nad glavom. Otac je valjda pokušao da uđe u kuću po decu, ali su dim i vatra bili velika prepreka da se uđe u dom.

Otac i majka mališana bili su korisnici socijalne pomoći, a kuću koja je sada izgorela dobili su na korišćenje. Jedva preživljavaju. Porodica je, kako pričaju rođaci, muku mučila da se prehrani, a za osmoro dece trebalo je svaki dan bar pet vekni hleba staviti na sto.

- Otac, navodno, nije odmah primetio požar, dok dim nije počeo da kulja - kaže starija žena iz komšiluka.

Pomoć opštine

Susedi kažu i da su deca bila vesela i simpatična. - Znamo da roditelji brinu o deci, iako su u teškoj situaciji. Više su živeli od socijalne pomoći, nego što je otac uspevao da zaradi - kaže komšinica.

Foto: Ustupljena fotografija

Iz Centra za socijalni rad su potvrdili da je ova desetočlana porodica koristi socijalnu pomoć već 13 godina, i da nisu imali nikakvih prijava ili probleme s njima. Kako saznajemo, Opština Bačka Topola će pomoći u zbrinjavanju porodice, obezbediće uslovan prostor za stanovanje.

Satnica smrti

- 8.20 sati pozvani vatrogasci - 8.23 sati vatrogasci došli na teren - 8. 43 sati lokalizovan požar

Autor: