AKTUELNO

Cetinjanin Goran Radoman prisvojio 2014. deo tovara droge od 530 kilograma.

Iako su navodno Jovan Vukotić i Radoje Zvicer bili spremni za dogovor, zakuvao je priču i doveo do podele klana i krvavog rata, čija je prva žrtva bio upravo on

Rat dva kotorska kriminalna klana do istrebljenja počeo je pre sedam godina i odneo je više od 50 života. Jedina informacija koja je dosad bila dostupna široj javnosti je da su se Kotorani podelili zbog nestanka više od 200 kilograma kokaina u Valensiji i da od tada počinje serija krvavih obračuna među dojučerašnjim kumovima i najbližim saradnicima.

Kurir otkriva šta se zapravo događalo te kobne 2014. godine u Španiji.

Droga iz Bolivije

Prema rečima našeg izvora upoznatog s prilikama u podzemlju, do tada jedinstveni kotorski klan podelio se u dva tabora - kavački, na čijem čelu su odbegli Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, koji je spuškom zatvoru, dok šefovi "škaljaraca" postaju pokojni Igor Dedović i Jovan Vukotić, kao i Jovanov brat Igor Vukotić, koji je u bekstvu već 10 godina.

- Tadašnji tovar 530 kilograma kokaina preuzima navodno Cetinjanin Goran Radoman i raspoređuje ga u četiri štek stana u Valensiji, u oblasti Rinkon kod Malage. Plan je bio da nakon tri dana Jovica, Radoje i cela ekipa bude u tim štekovima - kaže izvor upoznat s prilikama u crnogorskom podzemlju i dodaje:

- Kokain je nabavljen od dobavljača, inače, bugarskog državljanina iz Bolivije, i dogovor je navodno bio da se isplati tovar tek kada se roba proda i podele međusobno pare.

Kako navodi naš izvor, stvari su se navodno zakomplikovale zbog Gorana Radomana, koji je ujedno i prva žrtva rata ovih klanova.

- Pretpostavlja se da je Radoman zakuvao stvari i otpočeo krvavi rat do istrebljenja. Naime, Radoman je jedne večeri odlučio da ukrade deo tovara kokaina koji je tada na tržištu iznosio vrtoglavih 20 miliona evra i podelio ga s pojedinim pripadnicima kotorskog klana, a kasnije će se ispostaviti da je navodno dao "škaljarcima" - kaže sagovornik, koji tvrdi da je tako započeo rat i da se ne zna precizno koliko je tada zapravo nestalo droge.

- Sumnja se da braća Vukotić nisu znala za taj plan jer, da su znala, ne bi dozvolila tu krađu. Da dela kokaina nema, uverili su se lično Jovan Vukotić i Radoje Zvicer kada su upali u jedan štek stan. Nastala je panika, a tada se pojavila i određena sumnja ko bi mogao da stoji iza krađe droge.

Lažna priča

Naš sagovornik, upućen u prilike, objašnjava i da se Radoman javio tek posle 13 dana nakon krađe dela tovara.

- Cetinjanin je tada navodno rekao da je neko ukrao kokain i ispričao neku neverovatnu priču, verovatno lažnu. Jovica tada naseda na tu priču i veruje Goranu, dok, s druge strane, Radoje navodno kaže: "Nećemo da se svađamo zbog toga, znamo se ceo život. Dajte da vi meni i Kašći (Slobodanu Kašćelanu prim. aut.) isplatite nabavnu cenu i to je to" - priča dobro obavešten izvor.

On dodaje da su Igor i Jovan Vukotić bili spremni da daju pare od tog ukradenog tovara i poravnaju račune.

- Vukotići su hteli da daju novac, ali ih je Radoman tada navodno nasankao i rekao da ne daju novac jer su "kavčani" ukrali kokain. Te iste večeri, kada su hteli da plate, Goran je rekao Jovanu da je organizovao njihovu likvidaciju u jednom kotorskom restoranu - kaže izvor i dodaje da Jovan nije odreagovao na to, dok Igor nije ni znao za taj plan.

- Radoje je saznao za plan, javio se navodno iz Beograda i rekao da zna da hoće da ga ubiju. Tada je rekao: "Od danas bolje da me se čuvate! Nikada ruku na vas ne bih digao."

Podzemljem kruži i čuvena rečenica koju je navodno te 2014. izgovorio Slobodan Kašćelan: "Ja sam vas napravio, ja ću i da vas uništim!" pred okupljenim pripadnicima kotorskog klana. Nakon toga počinje rat klanova dva naselja u Kotoru.

Zvicerova osveta

Likvidirao nesuđene dželate

Kako navodi izvor upoznat s dešavanjima od početka rata kotorskih klanova, Radoje Zvicer nakon saznanja da mu se sprema likvidacija okreće ploču.

- Zvicer je bukvalno poludeo kada je saznao da planiraju da ga ubiju i to njegovi najbliži saradnici i prijatelji, a ispostavilo se navodno da su Goran Radoman i Goran Đuričković planirali da izvrše egzekucije - kaže sagovornik i dodaje da je Đuričković inače zet legendarnog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona.

Navodno, Đuričković je iz odmazde trebalo da bude prva žrtva klana, ali je prvo ranjen u Španiji, a zatim je ubijen njegov kum, a kasnije ga je profesionalni ubica snajperom ubio 27. oktobra 2015. u Budvi.

- U međuvremenu, prva žrtva klana postao je Goran Radoman, koji je ubijen 15. februara 2015. u garaži na Novom Beogradu - podseća izvor i navodi da je ubistvima svojih nesuđenih dželata Zvicer započeo krvavu osvetu.

Bili kao braća

Vukotić bio na svadbi kod Radoja i Tamare

Kako kaže izvor upoznat s prilikama u podzemlju, pokojni Jovan Vukotić i odbegli Radoje Zvicer bili su veoma bliski prijatelji.

- Jovica Vukotić i Radoje Zvicer su bili kao braća! Navodno su išli jedni kod drugih. Vukotić je čak i bio na svadbi kod Radoja i Tamare, a postoje i fotografije s venčanja.

Hronologija

x 15. februar 2015. Ubijen Goran Radoman na Novom Beogradu

x 27. oktobra 2015. Ubijen Goran Đuričković u Budvi

Rat nije zaustavljen

Neuspeo pokušaj primirja

Podsetimo, Jovan Vukotić je devet meseci pre ubistva u Istanbulu navodno nudio primirje Zviceru, ali je on to odbio. Tada je Vukotić, između ostalog, snimio video-poruku u kojoj je naveo da želi da se okonča dugogodišnje krvoproliće. Navodno su u toj poruci, koju je Vukotić dao jednom "kavčaninu" da odnese Zviceru, bile stavke kako bi trebalo da izgleda primirje, a Zvicerov odgovor stigao je posle tri dana: "Vi meni batu, a hoćete primirje?! Ne može".

"Bata", koga pominje Zvicer, navodno je Vladimir Roganović, zvani Vila, ubijen u decembru 2018. u Beču.

- Pošto je Zvicer u svom odgovoru navodno tražio da mu otkriju ko je egzekutor Roganovića, pa tek onda mogu da pričaju o primirju, Vukotić je navodno poslao još jednu poruku, bio je uporan da se krvoproliće okonča. U njoj je navodno predložio da " to treba da zaborave i da krenu dalje". Međutim, nakon devet dana, sredinom decembra, Zvicer im je poručio: "Nema ništa od toga, doviđenja, zdravo" - i ništa nije ni bilo od primirja.

Autor: