AKTUELNO

Tokom prošle godine na prestoničkim ulicama nastradalo je 76 učesnika u saobraćaju, a među njima je najviše bilo vozača.

Kako se navodi u izveštaju Sekretarijata za saobraćaj, u kome se analizira stanje bezbednosti saobraćaja u Beogradu, najviše nezgoda sa fatalnim posledicama po vozače i pešake tokom prošle godine bilo je u opštinama Čukarica, Lazarevac, Grocka i Mladenovac.

Ovi podaci navode se u izveštaju Sekretarijata za saobraćaj koji su odbornici usvojili na poslednjoj sednici skupštine. Tokom prošle godine primećeno je da je bilo više povređenih u odnosu na 2020. godinu.

- Uvođenje restriktivnih mera u oblasti tehničkog regulisanja saobraćaja dovelo je do značajnih rezultata i ukupan broj saobraćajnih nezgoda je smanjen. Međutim, iako je smrtnih ishoda bilo manje, bilo je više onih koji su zadobili teške telesne povrede, a nezgode s teškim telesnim povredama "prebacile" su se u one s lakšim - naveli su u nadležnom Sekretarijatu.

- Među nastradalim vozačima najviše je bilo onih koji su stariji od 65 godina, a među povređenima u dobi od 31 do 44 godine. Seniori su i najugroženiji kao pešaci.

Među smrtno stradalima bilo je skoro deset puta više muškaraca nego žena. Iako nijedno dete nije stradalo u zonama škola, nažalost, četvoro mališana poginulo je u nesrećama na teritoriji Beograda.

- Možemo reći da je bezbednost dece, naročito u zonama škola, na nivou najrazvijenijih evropskih gradova, pa čak i iznad tog nivoa, ako se ima u vidu da je dostignut u okruženju sa znatno lošijim stanjem infrastrukture, naročito u rubnim opštinama, ali i nižim stepenom poštovanja saobraćajnih propisa - navodi se u izveštaju.

PRVI PUT ZA 10 GODINA


Tokom prošle godine nijedan vozač bicikla nije poginuo, što se dešava prvi put u poslednjih deset godina.

- Smanjen je i broj biciklista koji su zadobili teške i lakše telesne povrede. I ovde se nekoliko opština izdvaja, pa je najviše teško povređenih vozača bicikala bilo u Zemunu, na Čukarici, Paliluli i Novom Beogradu - navodi se u izveštaju.

Autor: