AKTUELNO

Duško Tanasković, koji je uhapšen zbog sumnje da je na hrvatskom ostrvu Pag pred brojnim svedocima ubio "škaljarca" Gorana Vlaovića, na poternici je Crne Gore zbog sumnje da je pre dva meseca u Budvi ubio pripadnika istog klana Milića Minju Šakovića

Duško Tanasković (28) iz Kragujevca, koji se sumnjiči da je u četvrtak na Pagu ubio "škaljarca" Gorana Vlaovića (38), juče je u pratnji policije naoružane dugim cevima doveden na saslušanje u državno tužilaštvo u Zadru.

Za ubistvo na popularnoj plaži Zrće, prema hrvatskom zakonu, preti mu kazna od 10 do 50 godina zatvora. Kako je otkriveno, za Tanaskovićem je i Crna Gora raspisala poternicu, i to zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Milića Minje Šakovića u junu u Budvi.

Pritvor

Njemu je juče istražni sudija odredio jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, potvrdio je njegov branilac Vinko Gulišija.

- On je izneo odbranu, a sud mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bega. Kakvu odbranu? Ćutao je, i to je odbrana - rekao je advokat za Jutarnji list i dodao:

Strahovao Vlaović jednom godišnje išao na Pag

Hrvatski mediji objavili su da je Goran Vlaović bio uplašen za sopstvenu bezbednost i da je Crnu Goru napuštao jednom godišnje, i to da bi sa devojkom Draganom Banić letovao na Pagu. - Vlaović je jednom godišnje napuštao Crnu Goru, i to da bi letovao na Zrću, kako bi ispunio želju devojke s kojom je bio u vezi i koja obožava da letuje u ovom mestu. Navodno je sa sobom uvek vodio telohranitelje - prenosi hrvatski Jutarnji list.

- Moj klijent je u jako lošem stanju, psihički je loše, zato nije izneo odbranu. Sada je bitno da se obave veštačenja, a kad vidimo rezultate, onda ćemo videti kakvu ćemo odbranu složiti.

Kako portal 24sata.hr saznaje, odbrana Kragujevčanina ponudila je 100.000 evra kao jemstvo za puštanje da se brani sa slobode, ali je sud to odbio. Podsetimo, kako je Kurir pisao, Vlaović je u društvu devojke, srpske manekenke i misice Dragane Banić, izašao iz noćnog kluba, kada mu je Tanasković s kačketom na glavi prišao s leđa i u njega iz "gloka" ispalio jedan hitac, a potom pobegao. Tokom pokušaja bekstva bacio je pištolj, koji je policija pronašla i brzo ga uhapsila.

Na poternici zbog ubistva

- Tanasković je policiji jedino rekao da zna da za njim traga crnogorska policija jer ga sumnjiče za pomaganje egzekutoru istaknutog "škaljarca" Milića Minje Šakovića. Šaković je ubijen 17. juna u Budvi, a egzekutor mu je takođe prišao s leđa u jednom restoranu, ispalio mu nekoliko hitaca u glavu i pobegao. Tanasković je inspektorima zadarske policije rekao da on nema veze s tim ubistvom i da je bio u Kragujevcu i vadio nova lična dokumenta na dan kad se dogodilo ubistvo u Budvi - preneo je hrvatski Jutarnji list.

Kako navode, Tanasković je na saslušanju u policiji naveo i da je kao maloletnik bio u zatvoru, i da je odslužio ukupno pet godina robije zbog razbojništva i imovinskih delikata.

Dala izjavu Manekenka u policiji

Manekenka Dragana Banić, koja je bila u dugogodišnjoj vezi s Goranom Vlaovićem, rekla je za Kurir da i dalje ne može da dođe sebi od šoka. - Nije mi dobro, nisam ništa bolje nego juče. U policijskoj stanici sam, ne mogu da pričam. Mnogo mi je teško, ne mogu da dođem sebi - ponavljala je uplakana devojka.

Hrvatska policija potvrdila je da se ne isključuje mogućnost da je reč o naručenom ubistvu i da je likvidacija Vlaovića nastavak obračuna kavačkog i škaljarskog klana, koji je počeo još 2014. i do sada odneo više od 50 života. Sagovornici Kurira ne isključuju mogućnost da je Tanasković učestvovao u još nekim likvidacijama i da je bio plaćenik suprotstavljenog kavačkog klana.

Meta "škaljarci"

- I ubijeni Vlaović, kao i Šaković, bili su bliski škaljarskom klanu. Hrvatska policija od trenutka kada se zločin dogodio razmenjuje informacije sa srpskim i crnogorskim kolegama. Jasno je da je reč o kriminalnom obračunu i da se rat klanova preselio na područje Hrvatske. Istraga o ubistvu Vlaovića i dalje traje, policija pokušava da utvrdi da li je imao pomagače, kao i kada i na koji način je Tanasković ušao u Hrvatsku, ali i s kim je održavao kontakte, odnosno od koga je primao instrukcije - otkriva izvor Kurira iz istrage.

Prema njegovim rečima, nema dileme da je Tanasković neko vreme pratio žrtvu i čekao pogodan trenutak da mu puca u glavu. - Na snimku sa sigurnosnih kamera vidi se da se posle zločina vratio do žrtve, verovatno kako bi se uverio da je mrtav - dodaje naš sagovornik.

Autor: