AKTUELNO

Uz pratnju pripadnika hrvatske interventne policije naoružane dugim cevima, Kragujevčanin Duško Tanasković (28), odeven samo u belo forenzičko odelo, doveden je u petak u 11.50 sati na saslušanje u Zadar zbog sumnje da je u četvrtak u 6.01 na plaži Katarelac na Pagu, ispred noćnog kluba Noa, ubio 38-godišnjeg Gorana Vlaovića, državljanina Crne Gore koji se povezuje sa škaljarskim klanom.

Tanaskoviću je porodica angažovala splitskog advokata Vinka Gulišiju koji je saopštio da Duško Tanasković ima određenih zdravstvenih problema mentalne prirode i da mu je zbog toga neophodna terapija, ne navodeći pojedinosti o čemu bi se tačno moglo raditi.

Foto: Beta/Zvonko Kučelin

Naime, sasvim je izvesno da će odbrana zatražiti i dokumentaciju vezanu za njegovo zdravstveno stanje, ali i predlagati možda i veštačenje kako bi se ustanovilo je li Tanasković u vreme počinjenja zločina bio u stanju shvatiti svoje postupke.

Foto: Informer.rs

Iako se, prema snimcima nadzornih kamera, vidi da osumnjičeni u klasičnoj zasedi čeka Vlaovića da se pojavi i u trenutku kad on prolazi pored njega, brzim koracima mu dolazi iza leđa, vadi pištolj iz levog džepa jakne i puca mu u glavu.

Nakon toga se još jednom vraća do mesta zločina, verovatno kako bi proverio da li je usmrtio žrtvu, a potom žurno napušta prostor ispred kluba Noa.

Tanasković, međutim, nije daleko stigao jer su čuvari i građani javljali policiji smer kojim je pobegao pa je egzekutor praktično uleteo među interventne policajce koji su ga zatim savladali.

Kao što je policija i navela, nađeni su materijalni tragovi na mestu zločina. Jedan od čuvara je locirao čauru i zagradio je praznim gajbama, a osigurao je i mesto zločina tako da policija ima korisne tragove. Vlaović je od teških povreda preminuo u vozilu Hitne pomoći na putu prema bolnici.

U policiji kažu da je brzom i koordinisanom akcijom osumnjičeni sprečen u bekstvu i u kratkom roku je priveden u službene prostorije. Na mestu zločina usledio je uviđaj tokom kog su prikupljeni brojni dokazi, a pronađen je i pištolj iz kog je pucano.

Tanasković je inače, kako je potvrdila policija, bio na crvenoj poternici policije Crne Gore zbog pomaganja u ubistvu Milića Minje Šakovića, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana, likvidiranog u Budvi.

Foto: Umrli.me

Ono što povezuje ove dve egzekucije škaljaraca, Vlaovića i Šakovića, je gotovo isti modus operandi.

Naime, ni Šakovićev ubica nije otkriven, ali je policija našla njegovu torbicu i pištolj. Osim toga, nadzorne kamere snimile su Duška Tanaskovića koji je srednjeg rasta, baš kao i mogući Šakovićev ubica kojeg su kamere snimile u Budvi.

Sada će policija upoređivati ta dva snimka, kao i forenzičke tragove, kako bi se ustanovilo imaju li ove dve likvidacije istog egzekutora. Kad mu je predočeno u policiji da je na poternici Crne Gore zbog pomaganja Šakovićevog egzekutora, Tanasković je inspektorima zadarske policije rekao da on s time nema ništa.

Inače, Tanasković je još kao mlađi punoletnik upao u probleme sa zakonom i dosad je u zatvoru proveo pet godina zbog imovinskih kaznenih dela, razbojništava i razbojničkih krađa.

Foto: Beta/Zvonko Kučelin

Ubijeni Goran Vlaović (38) iz Herceg Novog takođe je, prema pisanju medija u Crnoj Gori, osuđivan, i to zbog učestvovanja u ubistvu Marka Vesnića (27), vođe Delija, i ranjavanju Ivana Markovića, koje se dogodilo 2009. godine nedaleko od gradskog parka u centru Igala u Crnoj Gori. Vlaović je osuđen 2014. godine u Podgorici.

Osim što u nastavku kriminalističkog istraživanja treba rasvetliti da li je Tanasković imao pomagače i kad su i kako on i Vlaović ušli u Hrvatsku, trenutno najveća enigma je motiv Vlaovićeve likvidacije. Nagađa se da je mogući motiv osveta za ubistvo vođe Delija nakon 13 godina ili je reč o nastavku sukoba kavačkog i škaljarskog klana, piše zagrebački Jutarnji list.