AKTUELNO

Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) osuđen je danas u Višem sudu u Beogradu na godinu i četiri meseca zatvora zbog toga što je 15.aprila 2020. mimo procedure vratio blindirani BMW Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka.

Pored kazne zatvora, Papiću je i 10 godina zabranjeno da radi u MUP.

Sudija Milan Grkinić u obrazloženju presude je naveo da je utvrđeno da je Papić koristio svoj uticaj koji je imao zbog opšte poznate činjenice da je bio u prijateljskim odnosima sa Stefanovićem i da je tako uticao da se Miljkoviću vrati auto. Sudija je rekao i da smatra da niko od saslušanih svedoka, među kojima su osim Stefanovića i brojni drugi policijski funkcioneri, osim tri operativca UKP, koji su i napisali službenu belešku da im je naloženo da se automobil vrati pre detaljnog pregleda.

Foto: E-Stock/Nenad Milošević

- Po mišljenju suda, ostali nisu govorili potpunu istinu, verovatno da bi zaštitili sebe - rekao je sudija Grkinić navodeći da je kazna zatvorska jer je nedopustivo da funkcioner SBPO a koji je se bori ptotiv organizovanog kriminala, štiti upravo osobu iz tog miljea.

- Ne postoji duža zabrana rada od 10 godina, lično mislim da ne sme nikada više da se desi da radite u policiji - obratio se sudija Grkinić Papiću, koji je mirno saslušao presudu.

Belivuk i Miljković, koji su imali ovlašćenje da upravljaju ovim BMW-om, podsetimo, uhapšeni su nekoliko meseci kasnije.

Papić, koji je optužen za trgovinu uticajem, na početku suđenja negirao krivicu, tvrdeći da mu je tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović trazio da razgovor u SBPOK-u sa Miljkovićem bude kratak i da ga bespotrebno dugo ne zadržavaju, tvrdeći da se nije mešao u rad gradske policije koja je trebalo da pregleda automobil.

Stefanovic, koji je saslušan kao svedok u postupku, odbacio je ove navode, tvrdeći da Papića nije zvao sa ovakvim zahtevom vezano za Miljkovića. Papić je, podsetimo, bio uhapšen 9. marta 2021. godine a iz pritvora je pušten 29. aprila iste godine.