AKTUELNO

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tragaju za vlasnikom firme "Blumen market", Aleksandrom M. za koga se sumnja da je, pored kriminalističkog inspektora, službenice BIA, bivšeg policajca i kamiondžije, bio pripadnik organizovane kriminalne grupe, bliske "kavačkom klanu" - saznaju "Novosti".

Ovaj biznismen je, prema operativnim podacima trenutno u Crnoj Gori, a u međuvremenu, lisice su stavljene direktoru "Blumen market rent-a-kara" Miodragu P.

Inače, firma "Blumen market", čije je sedište u Aranđelovcu, ima dva ogranka. Policija sumnja da je Aleksandar M. u vreme za koje se tvrdi da su činjena krivična dela, bio na čelu tog preduzeća, koje ima objekte za prodaju cveća, ali i raspolaže i desetinama kamiona za transport. Neka od ovih vozila korišćena su, navodno, za prebacivanje novca iz Holandije do Srbije i Crne Gore. Pare su, tvrdi Tužilaštvo, zarađene trgovinom kokainom!

Biznismen je, prema dostupnim operativnim podacima, van granica naše zemlje, ali je, preko advokata, u kontaktu sa osumnjičenima. Takođe, kako saznajemo, još neki vozači kamiona su saslušavani i ispitivani, a za pojedinima se i traga.

U TOK su juče po podne privedeni Daniel J. (41), pripadnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike (SKOPPI), njegova supruga Dušica J. (39), službenica BIA i Milivoje K. (44), nekadašnji kriminalistički inspektor srpske policije, kao i vozač kamiona Aranđelovčanin Ž. F. (34).

Oni se sumnjiče da su "radili" za crnogorskog policajca LJuba Milovića (39), jednog od najbližih saradnika Radoja Zvicera, navodnog vođu "kavačkog klana". Terete se da su kao članovi organizovane kriminalne grupe duže vreme krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz EU u Srbiju i Crnu Goru. Milović i Zvicer su, inače, u bekstvu mesecima i crnogorska policija traga za njima.

Službenik MUP Srbije i njegova supruga okrivljeni su i za zloupotrebu službenog položaja, jer su, kako se navodi u saopštenju srpske policije, za potrebe grupe i na zahtev pojedinih članova, kroz baze podataka MUP i BIA proveravali informacije o pripadnicima OKG, zatim o istragama, koje vodi UKP i "bezbednjaci". Sve ove poverljive podatke, tvrdi se, neovlašćeno su saopštavali ljudima bliskim Veljku Belivuku i Radoju Zviceru.

Prema određenim indicijama, bračni par je na neki način "vrbovao" Milivoja K., koji je poreklom iz Crne Gore. Jedno vreme radio je u MUP Srbije, a posle toga se bavio poslovima obezbeđenja prestoničkih lokala. U poslednje vreme, prema informacijama njegovih nekadašnjih kolega, uplovio je i u građevinske vode i zidao je zgrade po Beogradu. Sada se sumnja da je reč o "pranju" para za potrebe klana iz Kotora.

Sumnja se da je Milivoje K. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU i prikupljanju novca od prodate droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Pored troje bivših i sadašnjih visokih državnih službenika Srbije, lisice su stavljene i vozaču kamiona iz Aranđelovca Ž. F. (34), za koga policija tvrdi da je učestvovao u krijumčarenju droge, ali i prebacivanju novca iz EU.

Direktnu vezu sa pripadnikom srpske policije i njegove supruge, kako se sumnja, održavao je Milivoje K., koji je bio na vezi sa pripadnikom MUP Crne Gore Milovićem, koji je sada na poternici sa svojim "mentorom" Zvicerom. Podaci Evropola, dostavljeni crnogorskim pravosudnim organima, ukazuju da je on direktno uključen u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u EU i Australiju, ali i šverc oružja i cigareta.

U presretnutoj "skaj" komunikaciji, prema tvrdnjama evropske policije, nalazi se podatak da Milović na računima ima skoro 50 miliona evra. Sumnja se da je to novac zarađen od trgovine narkoticima. Takođe, u transkriptima, vidi se i komunikacija Milovića i Petra Lazovića (pripadnik crnogorskog ANB) sa Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem, ali i drugim pripadnicima grupe.

Evropol je poslao spise u Crnu Goru, u kojima se navodi da Lazović i Milović "koristeći svoje pozicije, pružaju zaštitu 'kavačkom klanu', a vođi klana, Radoju Zviceru, daju osetljive operativne podatke i saznanja iz crnogorskog informacionog sistema".

Očigledno je da je Milović istu stvar radio i sa svojim "srpskim ogrankom" od kojih je, bar prema saopštenju policije, dobijao poverljive podatke. Interesantno je da je ovaj crnogorski pripadnik MUP ceo svoj radni vek proveo u kriminalističkoj policiji, zadužen za suzbijanje narkotika?!

Istragu radi Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i u koordinaciji sa TOK. Narednih dana očekuje se i nastavak akcije.

Posle saslušanja četvoro osumnjičenih u prostorijama Tužilaštva u Ustaničkoj ulici, TOK je zatražio da im se svima odredi pritvor. Oni su izneli odbranu, a da li će se u daljem postupku braniti sa slobode zavisiće od odluke sudije za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Uhapšeni supružnici su roditelji maloletne dece.

BORN, OFICIR I JUNIOR

Prema podacima Evropola, LJubo Milović je u "skaj" aplikaciji, pored nadimka "Zli poručnik" i "Batica", koristio i pseudonim "Oficir". Radoje Zvicer je bio "Born", a Veljko Belivuk - "junior". Milović je posedovao nekoliko kriptovanih telefona sa kojih je razmenio skoro 100.000 poruka. Ovu komunikaciju sada "češljaju" i naši istražni organi.

Autor: