AKTUELNO

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Bezbednosno-informativnom agencijom započeli su juče akciju na razbijanju organizovane kriminalne grupe, bliske odbeglom vođi "kavačkog klana" Radoju Zviceru.

Privedeni su policijski službenik Uprave kriminalističke policije, Daniel J. (41), njegova supruga službenik BIA Dušica J. (39), bivši policajac Milivoje K. (44) i građanin Ž. F.(34) iz Aranđelovca.

Oni se terete da su kao članovi organizovane kriminalne grupe duže vreme krijumčarili velike količine kokaina prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije, a potom novac stečen prodajom kokaina transportovali iz EU u Srbiju i Crnu Goru.

- Osumnjičeni Daniel J. je zloupotrebljavajući službeni položaj, a za potrebe grupe i na zahtev drugih članova te grupe, vršio provere kroz baze podataka MUP, pribavljao informacije o istragama, koje vodi UKP, i ove poverljive podatke neovlašćeno saopštavao ostalim pripadnicima - navodi se u saopštenju MUP Srbije.

On se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru transportovao veću količinu novca stečenog od prodaje kokaina, a deo novca ulagao u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje Evropske unije.NJegova supruga Dušica, inače, pripadnica BIA je, tvrdi se u saopštenju MUP, zloupotrebljavajući službeni položaj, proverama kroz baze podataka BIA, pribavljala informacije o istragama koje vodi BIA i ta poverljiva saznanja neovlašćeno saopštavala ostalim članovima grupe.

Sumnja se, takođe, da je Milivoje K. učestvovao u organizaciji krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU i prikupljanju novca od prodate droge, kao i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru. Deo novca stečenog od prodaje kokaina, tvrdi se, ulagao je u izgradnju nekretnina po Srbiji i Crnoj Gori. Aranđelovčanin Ž. F. se tereti da je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu, novac od prodaje kokaina, transportovao iz EU u Srbiju i Crnu Goru.

Osumnjičenima je, po nalogu TOK određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca. Supružnicima Danielu i Dušici na teret se stavljaju i zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka.

Foto: Tanjug, E-Stock, MUP Srbije

Inače, kako se sumnja, glavni zadatak uhapšene trojke, od kojih su dvoje aktivni državni službenici, bio je da prebacuju gotov novac, dobijen prodajom kokaina u Holandiji, na teritoriji naše zemlje i Crne Gore. Aranđelovčanin je, tvrdi se, bio za volanom kamiona, za koji se sumnja da je korišćen u prebacivanju prljavih para.

- Od svake ture keša uzimali su proviziju u iznosu od 1,5 procenata ukupne sume - objašnjava izvor "Novosti" blizak istrazi.

- Obično su prenosili između 1,5 i dva miliona evra. U ovome nije učestvovao samo jedan vozač i kamion, nego više njih. U toku je rad na rasvetljavanju svih ovih kriminalnih radnji.

Inače, operativni policijski podaci govore, a to se navodi i u spisima TOK, da je ova grupa radila za LJubomira Milovića, pripadnika MUP Crne Gore, koji je jedan od najbližih saradnika Radoja Zvicera.

- Uhapšeni bračni par se tereti da su za novac odavali poverljive podatke ljudima bliskim Zviceru i Veljku Belivuku - navodi naš izvor.

- Bivši policajac Milivoje K. je, posle odlaska iz MUP Srbije, radio kao šef obezbeđenja poznatih beogradskih lokala, a takođe, u poslednje vreme, uplovio je u građevinske vode, pa je sa svojim pajtosima zidao zgrade po prestonici. Daniel J. je upadao u oči sa svojim skupocenim automobilom BMV 5, a radi u Službi za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike (SKOPI) UKP MUP Srbije.

VULIN: ČISTIMO SOPSTVENE REDOVE


Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin čestitao je pripadnicima SUK, BIA i TOK na uspešnoj akciji:

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

- Od prvog dana mog dolaska na čelo MUP čistimo sopstvene redove i nećemo stati sve dok sam ja ministar unutrašnjih poslova. Nema veće izdaje ni lošijeg čoveka od policajca koji radi za kriminalce i prodaje informacije, pa i živote svojih kolega. Ovi ljudi su sramota i MUP i BIA, ali oni koji su ih pohapsili su ponos i MUP, i BIA i TOK. MUP će svoje redove očistiti, neka i svi ostali pođu za našim primerom.

POTRAGA ZA POLICAJCEM

Prema spisima SUK i TOK, LJubomir Milović zvani LJubo (na slici), crnogorski je policajac kriminalac, koji je preko "Skaj" komunikacije koristio nadimke "Zli poručnik", "Batica" i "Oficir". Sumnja se da je juče uhapšena ekipa radila za njega. Utvrđeno je da je imao nekoliko kriptovanih telefona preko kojih je razmenio skoro 100.000 poruka sa Petrom Lazovićem, nedavno uhapšenim radnikom Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore i Zvicerom, koji je imao nadimak Born.

Milović je bio svojevrsni Zvicerov "blagajnik" i učestvovao je u prebacivanju i pranju prljavih para. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Lazović je uhapšen, dok je Milović uspeo da pobegne i za njim je raspisana potraga, kao i za Zvicerom.

VEĆ HAPŠEN


Milivoje K., poreklom iz Crne Gore, prvi put je hapšen 2010. godine, tada kao inspektor u Osmom odeljenju beogradske policije i to, kako su tada mediji objavili, u trenutku dok je preprodavao pištolj marke "kolt". NJega je, prethodno, izvesno vreme pratilo Odeljenje za kontrolu zakonitosti, jer se sumnjalo da radi i kao obezbeđenje na splavovima za koje se verovalo da pripadaju kriminalcima, kao i da vrbuje kolege za ovu vrstu poslova. U to vreme su ga povezivali sa klanom Darka Šarića.

Tokom policijske karijere, pored uviđaja, radio je i u Trećem odeljenju beogradske policije, zaduženom za rasvetljavanje zločina.

Autor: