AKTUELNO

Posle 11 dana od hapšenja Zorana Marjanovića osumnjičenog za ubistvo suoruge jelene Tužilaštvo je braniocima dozvolila uvid u predmet. Koji su dokazi prikupljeni tokom istrage, šta piše u analazima i nalazima veštaka, kada je tačno gde i čime ubijena Jelena Marjanović?

Jedan od petorice advokata iz odbrane Zorana Marjanovića, dr Veljko Delibašić istakao je da je juče imao uvid u nalaz patologa, a da je jedna od ključnih stvari ta da je smrt ubijene pevačice nastupila u kanalu.

Foto: Printscreen

-Dakle, ona je ubijena na onom mestu na kom je i pronađena. Samim tim sve teorije, koje su izmislili, kvazi forenzičari, forenzički centri, novinari... o ubistvu na nekom drugom mestu, o tome kako su je doneli tu, pa je Cenatr za forenziku koji ne postoji u Zakoniku o krivičnom postupku crtao neku lutku koja nosi neku drugu lutku pa je rečeno da je Zoran ubica. Dakle, ta priča pada u vodu. Pored toga, sve one priče koje su nastale na bazi tih izmišljotina poput toga da su marjanovići prali kuću varikinom, da su promenili parket, pločice, a sve je to dokaz da je Zoran ubica, ovim nalazom našeg najboljeg patologa apsolutno padaju u vodu - dakle Zoran Marjanović definitivno nije ubica - naglasio je on.

U nalazu patologa, objašnjava za Jutarnji program TV Pink Delibašić, ima još jedna važna stvar a to je da se na rukama Jelene nalaze odbrambene povrede, što znači da je trajala borba između napadača i nje sa jedne strane, a sa druge da se ispod noktiju nalazi DNK materijal muške ne poznate osobe, taj DNK materijal ne pripada Zoranu Marjanoviću.

Foto: Printscreen

-Dakle, to je DNK materijal ubice, to je siguran dokaz da Zoran Marjanović nije ubica. Možemo javnost ovoga trenutka da obavestimo da potpuno nevin čovek leži u zatvoru - istakao je Delibašić.

Kako ističe, u ovom trenutku mora da se prati ritam, koji određuje tužilaštvo, rekavši da je tužilac rekla da će prve svedoke ispitivati 16. oktobra, dan nakon isteka tih prvih mesec dana, pa se postavlja pitanje - Zašto ga držite u pritvoru mesec dana ako ništa ne radite?

-Onda je trebalo da ga uhapsite 15. oktobra i da 16. oktobra ispitujete svedoke. Ovako mi sumnjamo da se u tih mesec dana radi nešto što je nezakonito, počev od podmetanja dokaza do uticaja na svedoke - ocenio je Delibašić.

On kaže da već ima razloga da se sumnja u to, jer 11 dana nije dozvoljeno odbrani da gleda dokaze, a morali su da dozvole prvog dana.

-Ako već 11 dana neće da zalepe listove predmeta u fasciklu nego ostavlja mogućnost da se ti predmeti vade i stavljaju po nečijoj potrebi, ako se nalaz patologa radi posle punih godinu i po dana, pa to je trebalo uraditi na samom početku i još mnogo drugih stvari koje ćemo ostaviti za glavni preteres. dakle, imamo razloga da mislimo da neko želi po svaku cenu da osudi nevinog Zorana Marjanovića, možda je cilj da se ubica na taj način zaštiti. Dokazi koje smo sada videli, apsolutno potvrđuju tezu odbrane da Zoran Marjanović nije ubica - naglašava Delibašić.

Kriminolog dr Zlatko Nikolić se ne slaže sa Delibašićem i kaže da ovo što on govori to je pravo svakog advokata i da je on plaćen, da bi  isto tako govorio, ali se ne bi zaricao u nečiju nevinost sada apriori.

Foto: Printscreen

-Ima mnogo praznog hoda u istrazi, nije mi se dopalo što su novinarima dopustili da u stampedu vršljaju po tom bedemu, okupiraju ili opsedaju kuću osumnjičenih...uvek je potencijalni ubica ili potencijalno nevin, ja ne mogu da se izjašnjavam nevin čovek u zatvoru, ne bi mogao tužilac da sebi stavlja omču na vrat da nema nešto opipljivije. On tvrdi da uvek može da se sumnja u svaki izveštaj, logika postoji zbog zaključivanja i tu A ne može biti i ne A po našoj aristotelovskoj logici, međutim advokati uvek idu paradoksično da može, eventualno - ocenjuje Nikolić.

Na pitanje da li se može dogoditi da ovo ubistvo ostane nerešeno, Nikolić odgovara odrično.

-Ne moiže da se dogodi da ostane nerešeno, krivični zakonik Srbije ne prepoznaje zločin iz strasti, ali ono postoji defakto, ono ima svoj pečat i uvek ga ciljano traže policajci - objašnjava on.

Foto: Printscreen

Na pitanje zašto smatra da je ovo zločin iz strasti, Nikolić odgovara da je to zato što je potrebna velika količina mržnje da bi se neko ubio kada je već ubijen.

-Svaki put kada imate preko tri i više udaraca, morate da vodite računa da je tu neka strast u pitanju, neka patnja koja je dovela do tog ubistva. Najveći broj tih ubica iz strasti, njih oko 80 odsto, završava samoubistvom, ali jedna mala brojka njih 20 odsto traže izlaznu strategiju, da zavaraju istragu, da ne budu otkriveni, težeći ka onome što se u novinama zove savršeni zločin, koji ne postoji jer uvek negde nešto puca - zaključuje Nikolić.

#Advokat

#Jelena Marjanović

#Zoran Marjanović

'