AKTUELNO

Pripadnici klana Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, dovezeni su juče oko 14 sati pod rotacijama iz pritvora u Specijalni sud, međutim suđenje ovoj kriminalnoj grupi je odloženo jer je optuženi Marko Miljković tražio reč i rekao da otkazuje punomoćje braniocu. Sledeće suđenje klanu Velje Nevolje zakazano je za 13. i 14. jun.

- Miljković je na prethodnom ročištu bio šokiran kada je čuo da je advokat Dejan Lazarević uhapšen zbog sumnje da je sarađivao sa klanom Darka Šarića. Od tada je stava da hoće da ga zastupa samo Lazarević i niko više. Za ovo ročište on je našao branioca, međutim odmah na početku pripremnog ročišta on je ustao i izjavio da mu otkazuje punomoćje - kaže izvor upoznat sa slučajem, a piše Blic.

Podsetimo, odbrana klana Velje Nevolje još pre nekoliko dana predala je molbu za odlaganje jučerašnjeg suđenja. Okrivljeni su u molbi koja je dostavljena sudu tražili da im se da još malo vremena u pripremanju odbrane, s obzirom na to da je branilac koji im je spremao odbranu Dejan Lazarević, uhapšen zbog sumnje da je pomagao klanu Darka Šarića. Lazarević je zastupao većinu okrivljenih, te su nakon njegovog hapšenja oni morali da unajme nove branioce i da zajedno sa njima, iznova dogovaraju šta će i na koji način reći pred sudom.

Prethodna dva ročišta su odložena - jednom zbog čekanja odluke o izuzeću sudija i tužilaca, a drugi put zbog hapšenja advokata odbrane Dejana Lazarevića. Podsetimo, u prvi mah, pripremno ročište nije zakazivano i to puna četiri meseca zbog bolesti prethodnog sudije, da bi nakon što je promenjeno sudsko veće procesuiranje Veljka Belivuka i drugih okrivljenih odloženo i to zbog zahteva odbrane ovog klana. Okrivljeni u postupku tražili su da se izuzme čitavo sudsko veće, predsednik suda, ali i nadležno tužilaštvo i ono na većoj instanci. Dok su se odluke čekale, naredna dva pretresa koja su zakazana u danima nakon toga odložena su, jer nadležni nisu doneli odluku po zahtevu odbrane.

Foto: TV Pink Printscreen

I taman kada se pomislilo da će suđenje konačno početi, jer su se stekli svi uslovi za njegov početak - odbrana ne može koristiti procesne alate za odlaganje istog, 26. aprila u Beogradu je uhapšen upravo prvi čovek odbrane ovog ozloglašenog klana, advokat Dejan Lazarević, zbog sumnje da obavljao “prljave poslove” za grupu Darka Šarića.

Ovaj branilac zastupao je ne samo Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, već sve okrivljene za teška ubistva - braću Budimir, Srđana Lalića, Vlada Draganića... S obzirom na to da ih je on sve savetovao šta da pričaju na sudu, njegovo hapšenje izazvao je pravi udar na klan, a drugi branioci, kako saznajemo, ne mogu da se uključe u razmaku od nedelju dana u odbranu.

- Većina okrivljenih ima po dva branioca, ali Lazarević im je bio glavni. On im je govorio šta da pričaju, kada, kako...

Pritom ovaj slučaj ima na stotine strane dokaza, što znači da drugi advokati imaju jako malo vremena da preuzmu od Lazarevića čitav slučaj i spreme odbranu za toliko okrivljenih - kazao je ranije izvor upoznat sa slučajem.

Podsetimo, optužnica protiv Belivuka, Miljkovića i 28 pripadnika ovog ozloglašenog klana postala je pravosnažna 9. novembra prošle godine, nakon što niko od okrivljenih i njihove odbrane nije uložio žalbu na istu.