AKTUELNO

Pronalazak tela Mateja Periša podgrejao je interesovanja za slučaj momka iz Splita.

Sanduk sa posmrtnim ostacima Mateja Periša (27) dopremljen je danas u Split, gde će ovaj tragično nastradali mladić biti sahranjen. Slučaj Splićanina koji se utopio u Beogradu izazvao je veliku pažnju javnosti, a nakon pronalaska tela, nameću se brojna pitanja na koja još uvek nema odgovora.

Foto: Nestali.hr/MUP

Pronalazak tela Mateja Periša podgrejao je interesovanja za slučaj momka iz Splita. Mnogi smatraju da je od samog starta obavijen velom misterije. Međutim, neke od njih, prema rečima naših sagovornika, nikada neće biti otkrivene.

Foto: Pink.rs/S. Kuvekalović

Božidar Spasić, nekadašnji službenik DB-a, ističe da u slučaju nestanka i smrti Mateja Periša sa sigurnošću možemo da tvrdimo da nijedna misterija ne postoji.

- Postoje samo mašta i želja pojedinaca da se iskažu – kaže Spasić za Pink.

Na Institutu za sudsku medicinu biće urađene toksikološke analize čiji se rezultati mogu čekati i nedeljama. Sa druge strane, postavlja se pitanje koliko je ta analiza realna s obzirom na to da je telo nađeno u fazi raspadanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Leševe u vodi već posle 15 dana počnu da napadaju ribe. Telo se polako rasporava, tako da posle pet meseci možemo misliti šta može da se nađe od supstanci koje je on eventualno koristio. Notorna je činjenica da, onaj njegov put koji smo videli na nadzornim kamerama, ono ponašanje, izlazi iz okvira nekoga ko je popio, recimo, dva pića – kaže Spasić za Pink.

Video: TV Pink Printscreen

I dok bi toksikološki nalaz svakako otklonio jednu od misterija koje prate ovaj slučaj, Matejevi prijatelji sa kojima je proveo poslednje trenutke nikada ništa nisu želeli javno da komentarišu.

A da li se na glavno pitanje zašto je Matej kobne večeri ostavio prijatelje, istrčao iz kluba, a potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona, stručnjaci kažu:

Veštačenje telefona je rađeno, iako telefon fizički nije bio prisutan – rekao je privatni detektiv Uglješa Grgur.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić tvrdi da ni ovde ne postoji misterija.

- Svi kojima je on pisao te večeri su objasnili poruke. I drugovi i prijateljica. Dakle, ovaj telefon i njegovo veštačenje nema nikakvog daljeg značaja – kaže Spasić.

Još jedna misterija: Periš je tri puta kobne noći zaustavljao taksi, a stručnjaci ne mogu da povežu taksi vozilo sa obalom gde se Periš utopio.

Foto: Informer.rs, Ustupljene fotografije/Privatna arhiva

- Taksista je sto puta ispitivan, prošao je i poligraf, i tačno je rekao šta se desilo, da ga je Matej zaustavio, a da mu je on rekao da ne može da ga vozi – priča Spasić za Pink.

Da je Periš bio ugrožen ili napadnut svedeno je na nivo spekulacija, kaže Grgur, budući da ne postoje dokazi o nasilnoj smrti, a da je obdukcija pokazala da se utopio.

Ako je u reku upao slučajno, da li je iz nje pokušao da izađe? Da li je bio pod uticajem droge ili alkohola, pa je u reku skočio samovoljno, te ga je hladna voda paralisala? Za sada niko ne zna.