AKTUELNO

Održavanjem pripremnog ročišta danas bi u Višem sudu u Beogradu trebalo da započne sudski postupak protiv reditelja i vlasnika dramskog studija "Stvar srca" Miroslava Mike Aleksića.

On je optužen za silovanja i nedozvoljene polne radnje nad sedam polaznica svog studija od 2012. do 2019. godine. Dve oštećene koje su otkrile svoje identitete i prve prijavile Aleksića policiji su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić.

Na pripremnom ročištu Aleksić pred sudskim većem kojem predsedava sudija Zoran Božović treba da se kratko izjasni da li je kriv ili ne. Može se očekivati da će on negirati krivicu, s obzirom na to da je nakon hapšenja u januaru na saslušanju u tužilaštvu kazao da nije kriv i da mu nije jasno zašto su ga te devojke optužile.

Tužilaštvo i odbrana danas bi trebalo da predlože i dokaze koji će se izvoditi tokom postupka. To su pre svega svedoci, veštačenja oštećenih, eventualna lekarska dokumentacija, fotografije...

Pripremno ročište je po proceduri zatvoreno za javnost, a još se ne zna da li će se i glavni pretresi odvijati daleko od očiju javnosti. To će odlučiti sudsko veće kad o tom pitanju čuje izjašnjenja tužilaštva, punomoćnika oštećenih i Aleksićevog branioca Zorana Jakovljevića.

Suđenja za krivična dela silovanja u praksi se najčešće odvijaju mimo javnosti, kako bi se zaštitila privatnost žrtava. Međutim, zastupnik glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, advokat Jugoslav Tintor je ranije u medijima kazao da će njih dve tražiti da njihovo svedočenje bude otvoreno za javnost.

#Miroslav Mika Aleksić