AKTUELNO

Viši sud u Beogradu odbio je deo optužnice kojom su Marko D., Nemanja M. i Marjan D., bili optuženi da su 6. decembra 2019. pokušali cijanidom da otruju navodnog vođu škaljarskog klana, Jovana Vukotića, koji je u to vreme boravio u ekstadicionom pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu.

U odluci koju je doneo, Viši sud je ocenio da nema dovoljno dokaza za to krivično delo.

Policija je trojicu osumnjičenih uhapsila sedam dana pošto je vanbračna supruga Jovana Vukotića, M. M., prijavila policiji da ju je na putu do pritvora zaustavilo vozilo nalik na ona koja voze pripadnici MUP-a, iz kog su izašli muškarci sa kačketima i prslucima UKP-a, predstavili se kao policajci, a potom pretresli kutije u kojima svakodnevno nosi ručak iz restorana svom suprugu.

Sumnjiv autmobil sa lažnim tablicama, "škoda fabia", policijaska patrola uočila je sedam dana kasnije, 13. decembra 2019. U njemu su zatečeni osumnjičeni, a navodno je pretresom u njemu pronađena i oprema koju koristi policija - plavo rotaciono svetlo, četiri gasna pištolja, koji podsećaju na pravo oružje, kačketi i prsluk sa oznakom Uprave kriminalističke policije, radio stanica, policijska značka u kožnoj futroli, kao i bočica u kojoj je utvrđeno da je bio natrijum-cijanid.

- Marjan D. je izjavio na saslušanju da je "policijsku opremu" kupio na buvljaku u Pančevu - podseća sagovornik Kurira.

Optužnicom Višeg tužilaštva, koju je sud odbio, na teret im je stavljeno da su upravo koriseći policijske oznake, značku i radio stanicu, na uglu ulica Gospodara Vučića i Subotičke, zaustavili taksi u kom je bila M. M. Međutim, sud je ocenio da nema dovoljno dokaza da su cijanidom nameravali da ubiju Vukotića.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Razmatrajući spise predmeta, veće Višeg suda u Beogradu je imalo u vidu i da je predmetnom optužnicom okrivljenima stavljeno na teret i izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, odnosno, da su dana 6. decembra 2019. u prepodnevnim časovima, na raskrsnici ulica Gospodara Vučića i Subotičke, izvršili tako što su nabavili sredstva za izvršenje krivičnog dela i to ubistvo oštećenog Jovana Vukotića na podmukao način. Navodi se da su za vreme dok su se nalazili u putničkom vozilu marke "škoda fabija", nalik na službeno vozilo MUP-a, obučeni u crne prsluke, sa crnim kačektima sa belim oznakama UKP, koristeći radio-stanicu i službenu značku MUP RS u kožnoj futroli, presreli taksi vozilo u kome se na zadnjem sedištu nalazila M. M. Nakon toga je okrivljeni Nemanja M. pokazao službenu značku kroz prozor vozaču, dajući mu znak da stane. Kada je zaustavio vozilo, okrivljeni su izašli iz "škode", nakon čega je okrivljeni Nemanja M. saopštio taksisti i M. M. da se radi o rutinskoj kontroli, simulirajući da komunicira preko radio stanice sa policijskom stanicom i da mu se niko ne javlja, za koje vreme je Marko D. sa navučenim hirurškim rukavicama na rukama prišao torbama oštećene M. M. koje su se nalazile na zadnjem sedištu, sa nemerom da u hranu, koju bi trebalo da M. M. odnese Vukotiću u Okružni zatvor naspe natrijum-cijanid, ali do toga nije došlo jer su M. M presreli pre nego što je preuzela hranu u restoranu, odnosno u vozilu su se nalazile samo prazne posude. Pošto su videli da nema hrane, kako se navodi, okrivljeni su među sobom komentarisali "ništa", a njoj dozvolili da nastavi put. Međutim, po nalaženju veća Višeg suda, na osnovu dokaza prikupljenih u istrazi, nije potkrepljenja osnovana sumnja da su pripremali ubistvo - navodi se u odluci Višeg suda u koju je Kurir imao uvid.

Naime, ovaj sud navodi da u spisima predmeta ne postoji dokaz iz kog bi bilo "utvrđeno da su okrivljeni toga dana koristili opremu sa oznakom UKP-a koja je pronađena u vozilu marke "škoda fabia" sedam dana kasnije, odnosno 13. decembra 2019.".

Za šta su optuženi

Terete se za gasne pištolje i lažne tablice Viši sud prihvatio je deo optužnice kojima se Marku D., Marjanu D., Nemanji M. i Nikoli J. na teret stavlja nedozvoljeno nošenje gasnih pištolja koji su prilikom hapšenja pronađeni u "fabiji". Takođe, sud je potvrdio i deo optužnice kojom se Marjan D. sumnjiči za falsifikovanje, kao i Marko D. za sprečavanje službenog lica u vršenju dužnosti, odnosno za to što je odgurnu policajca tokom akcije hapšenja.

Nema dokaza da je upravo navedeno vozilo korišćeno i za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, odnsono da je baš tim vozilom zaustavljeno taksi vozilo, te da su navedeni okrivljeni nabavili natrijum-cijanid koji je takođe pronađen u "fabiji" na dan hapšenja, a koji su imali nameru da nakon pretresanja taksija naspu u hranu, već se sve svodi na slobodnu interpretaciju događaja koji nije potkrepljen dokazima - navodi se u odluci suda, koji napominje i da M. M. kao ni taksista nisu učestvovali u prepoznavanju osumnjičenih, pa da samim tim bez obzira na sve pronađeno u automobilu nije dovoljno da bi im se sudilo za nameru da ubiju Jovana Vukotića.

Podsetimo, operativne informacije do kojih su došli istražni organi navodno ukazuju da je Marko D. blizak Nikoli Vušoviću, zvanom Džoni sa Vračara i da su ranije zajedno privođeni. Vušović je inače u bekstvu i navodno je bio blizak saradnik Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

- Osim toga, protiv Vukotića je Crna Gora raspisala poternicu zbog sumnje da je pokušao da organizuje likvidacije Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića, dok su u januaru boravili u Kotoru, kao gosti vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera. Operativne informacije i pojedini svedoci navodno tvrde da je bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović bila u bliskim kontaktima kako sa Vušovićem, tako i sa Zvicerom - tvrdi sagovornik Kurira.

Dijana Hrkalović, podsetimo, u pritvoru je zbog sumnje da je trgovala uticajem, odnosno da je učestvovala u ukljanjanju dokaza protiv Veljka Belivuka i Miljkovića u predmetu koji je protiv njih vođen zbog ubistva Vlastimira Miloševića u centru Beograda. Taj postupak protiv njih, okončan je oslobađajućom presudom.

Autor:

#Jovan Vukotić

#Trovanje

#viši sud