AKTUELNO

Policija je uhapsili 16 osoba zbog sumnje da su izvršile krivično delo zloupotreba službenog položaja i time oštetile Šumsko gazdinstvo Vranje za oko 2,9 miliona dinara.

Uhapšeni su zaposleni u šumskom gazdinstvu Vanje kao i u šumskim upravama Bujanovac, Surdulica i Bosilegard. Među uhapšenima su i odgovorna lica preduzetnički radnji “Green forest“ i “Fagus“ iz Surdulice.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i zaposleni u Šumskoj upravi Bosilegrad, kao i odgovorna lica Šumske uprave Surdulica i preduzeća "Frahinus" Oni se takođe terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja, naveo je MUP.

Sumnja se da je na osnovu Odluke o dodeli Ugovora u otvorenom postupku javne nabavke na poslovima gajenja šuma na području Šumskog gazdinstva Vranje za 2019. i 2020 Komisija tog gazdinstva, u kojoj je bila većina osumnjičenih, "sačinila fiktivne zapisnike o tehničkom prijemu izvedenih radova".

Navedeno je da su u tim fiktivnim zapisnicima "konstatovali da su preduzeća “Green forest, “Fagus“ i “Frahinus” izveli radove na pošumljavanju terena u Odeljenjima Šumskog gazdinstva Vranje, što nije učinjeno".

"V. D., odgovorno lice Šumskog gazdinstva Vranje, tereti se da nije vodio evidenciju zaduženja i razduženja sadnog materijala, što je poslužilo T. S., odgovornom licu "Green forest“, da u dogovoru sa njim veći deo sadnog materijala prisvoji, a potom sa odgovornim licima firmi "Fagus“ i "Frahinus“ te radove fakturiše", naveo je MUP.

Dodaje se da su "na taj način oni s pribavili protivpravnu imovinsku korist od 2.920.093 dinara i za isti iznos oštetili Šumsko gazdinstvo Vranje". Osumnjičeni će biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Autor: