AKTUELNO

Carinici su, u saradnji sa policijom, 19. oktobra 2021. godine na prelazu Horgoš, sprečili još jedan pokušaj krijumčarenja grafičkih kartica čija je vrednost procenjena na nešto više od 5.500 evra.

Carinici koji su noćas na prelazu Horgoš kontrolisali vozila na ulazu u Srbiju, su u prtljažniku autobusa koji je saobraćao na relaciji Beč – Obrenovac zatekli 6 novih i jednu polovnu grafičku karticu za koje se niko od putnika nije javio kao vlasnik.

Ove kompjuterske komponente koje služe za prikazivanje slike na ekranu, kao i za obradu negrafičkih podataka, su veoma vredne, pa su i pokušaji krijumčarenja učestaliji.

Podsetimo da izbor robe koja se u datom trenutku krijumčari zavisi najpre od zarade koja može da se ostvari na razlici u ceni, kao i od potražnje na određenom tržištu.

Među otkrivenim grafičkim karticama nalazile su se i dva komada marke ''Saphirenitro+'', koje pojedinačno vrede oko 1.100 evra.

Nakon otkrivanja neprijavljene robe, 31-godišnji vozač iz okoline Šapca je izjavio da je zaboravio da prijavi pošiljku koju je preuzeo na prevoz, a za koju mu je rečeno da ne sadrži vrednu robu koja podleže plaćanju carinskih dažbina.

Protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak, a grafičke kartice su privremeno zadržane do njegovog okončanja.