AKTUELNO

Šokantno ponašanje tinejdžera!

Nasilje i besramno ponašanje pojedinih učenika u školama je sve evidentnije. Tome umnogome doprinose društvene mreže na kojima se sve češće mogu videti snimci brutalnih tuča tinejdžera, divljanja u učionicama i lomljenja klupa i stolica, ali i eksplicitnih fotografija i video-zapisa devojčica koje svoje seksualne odnose dele pratiocima.

Mnogi roditelji nerado govore o vaspitanju svoje dece, vodeći se politikom "to je moja stvar". S druge strane, mnogo je onih koji odbijaju da govore o svojoj deci uz obrazloženje da im dete nije savršeno. Ima i roditelja koji su rado delili svoja iskustva. 

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Takvi roditelji su rekli da se nekoliko stvari posebno ističe u vaspitanju. Naime, naveli su da pojedini roditelji na roditeljskim sastancima deluju krajnje nezainteresovano za sve ono što razredni starešina priča, a i da znaju ljude koji zbog obima i težine posla ne mogu da dovoljno pažnje posvete svojoj deci.

Zora Jokić (49) majka je devetogodišnje devojčice. Kaže da je dobro upućena u sve što se dešava u školi njene ćerke, ali da verovatno ima još dosta toga što ne zna.

- Deca su danas prosto nemoguća. Strogo kontrolišem ćerku, što se tiče boravka na internetu. Skoro se desilo da sam pogledala njen telefon i videla da joj drugarica šalje neki snimak s Tiktoka kako devojčica provokativno igra uz neki "hit" i mrda zadnjicom. Sreća pa sam videla na vreme i obrisala. U razredu se formiraju grupe, dečaci se ne druže s povučenim devojčicama, već su u krugu onih, nazovi, atraktivnih koje su sa deset godina već u pubertetu. Izbegavaju i decu koja ne nose original patike - priča ova majka i dodaje:

Ima jedna dominantna devojčica, koja sa deset godina dečake tera da ližu pod ako žele da je udare po zadnjici jer je ona "glavna faca" u školi. Prosto je neverovatno kako se ta deca oblače i koliko nisu prirodna. Deca dolaze iz različitih porodica. Svaki roditelj gradi neki sistem vrednosti koji je potpuno drugačiji od onoga koji gradi drugi roditelj i oni se verovatno u tim grupama poistovećuju. Iako je moje dete povučeno, vidim da je privlače dominantna deca i prija joj da bude s njima, imaju veliki uticaj na nju koji ja nemam.

Dušica Đorđević (45) kaže da ima sina od 15 godina i vidi da ne može da ga kontroliše kao pre. - Dosta je aktivan na društvenim mrežama i stalno ga opominjem zbog toga. Jednom sam slučajno videla da je od druga dobio snimak koji kruži u odeljenju, a na kome se vidi kako neki tinejdžer "pipka" drugaricu, a ona mu to dozvoljava. Jedan od drugova snima i deli svim ekipama u školi. To me je šokiralo i zabrinulo.

HRONOLOGIJA: Užasno ponašanje maloletnika u samo 15 dana

28. septembar - Dve devojčice su se brutalno potukle ispred jedne osnovne škole u Smederevskoj Palanci. Na snimku se vidi kako se dve tinejdžerke fizički obračunavaju, čupaju za kosu, udaraju, obaraju na pod, dok njihovi vršnjaci sve to snimaju, pa čak i navijaju 27. septembar - Na društvenoj mreži Instagram osvanuli su snimci devojčica do 14, 15 godina iz Srbije koje objavljuju svoje seksualne odnose sa vršnjacima! Klipove i fotografije mogu videti njihovi pratioci, one potom u storije postavljaju i snimke drugih devojčica, taguju ih uz poruke da oni koji zaprate te profile mogu videti još eksplicitnih scena 19. septembar - Učenici jedne srednje škole u Novom Sadu uleteli su u učionicu i lomili sve pred sobom da bi odgovorili na Tiktok izazov. Uništavali su klupe i stolice 16. septembar - Trinaestogodišnja učenica Osnovne škole "Đura Jakšić" iz Male Krsne žrtva je stravičnog vršnjačkog nasilja u kojem je zadobila ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega je morala da se hrani na slamčicu. Nju su, kako tvrdi njena majka S. D., napale godinu dana starije devojčice, učenice iste škole.

#Vršnjačko nasilje