AKTUELNO

Ivana i Aleksandar Radosavljević imaju dve ćerkice kojima je vatrena stihija odnela i igračke, i školski pribor, a ova porodica sada moli za pomoć, kako bi ponovo imali krov nad glavom

Za svega nekoliko minuta, sve što su Ivana Radosavljević (25) iz sela Stublenica kod Uba i njen suprug Aleksandar (31) godinama gradili, nestalo je u stravičnom požaru koji je izbio u njihovom dvorištu.

Plamen je buknuo tog 14. jula, kada su meteorolozi upozoravali na ekstremno visoke temperature, a za tili čas se proširio na nekoliko pomoćnih objekata i na samu kuću, u kojoj su u tom trenutku bile Ivanine ćerkice, Anđela (6) i Kristina (5).

- U kući smo bili moja dece, maloletni dever i ja, kada smo čuli stravičan prasak. U dvorištu, u delu gde odlažemo otpad, imali smo male plinske boce za rešo i prazne flašice od dezadoransa i to je puklo, verovatno je to bio uzrok požara. Izašla sam odmah napolje i videla da sve gori - započinje Ivana.

Kako kaže, dok je njen dever pokušavao da dozove pomoć od komšija, nju je uhvatila ogromna panika.

- U roku od 3 do 5 minuta, po mojoj proceni, požar je zahvatio kuću, pošto je ona odmah pored. Neverovatnom brzinom se požar proširio, posebno jer je duvao vetar. Zapalila se ograda koja je delila dvorište od kuće, a onda je i to buknulo. Celo domaćinstvo nam je izgorelo. Ostali su samo zidovi - priča očajna Ivana.

U trenucima kada pred tobom gori tvoj dom, osećaš nemoć, tugu, strah.

- Odmah sam sklonila decu, one su plakale, paničile. Bosa sam izašla sa njima. Kakve papuče kad sve oko tebe gori. U blizini nije bilo nikog da nam pomogne, bar ne na udaljenosti od 400 metara. Osećala sam se kao da sam sama na svetu - priča naša sagovornica drhtavim glasom i dodaje:

- To je takva nemoć... Gledaš kako ti sve što si godinama gradio nestaje, a ne možeš ništa. Samo da plačeš.

Vatrena stihija zahvatila je i okolno poljoprivredno zemljište. Činjenica da se čak 13 vatrogasaca borilo sa plamenom pet i po sati, možda najbolje opisuje razmeru vatrene stihije koja je zahvatila dom porodice Radosavljević.

Ivana je, kaže, uspela da uzme svoju ličnu kartu i dečije zdravstvene knjižice. Ništa sem toga.

- Čak i ono malo ušteđevine što smo imali, izgorelo je. Deca su doživela ogroman stres... Obe treba da krenu u školu - starija u 1. razred, mlađa u predškolsko. Izgorelo je i sve što sam im pripremila za polazak u školu - kaže naša sagovornica.

Njih četvoro trenutno se nalaze u privremenom smeštaju, preselili su se u jednu kuću osposobljenu za život, u mestu Radljevo, nedaleko od Uba, uz pomoć predsednika opštine. Ipak, tu ne mogu još dugo da ostanu. Ivana i Aleksandar se nadaju da će se naći dobri ljudi koji će im pomoći da ostvare svoj san i ponovo imaju krov nad glavom.

Autor: