AKTUELNO

Marka Miljkovića, desnu ruka Veljka Belivuka zvanog Mesar i Zver prema optužnici, protiv 31 člana organizovane kriminalne grupe Velje Nevolje, “interesuju samo poslovi oko planiranja ubistava.“

Miljković nije slučajno dobio nadimak Mesar. Sada, kada su se stranice optužnice pojavile u javnosti, jasno je zašto je na pitanje inspektora posle hapšenja: “Tebe zovu Mesar”, ovaj 32-godišnji ubica počeo bukvalno da urla.

Nadimak je otkrivao najmračniju osobu najmračnijeg kriminalnog klana u Srbiji. Miljković je bio scenarista otmica i načina mučenja, sakaćenja i ubijanja žrtava, i na kraju kasapljenja i mlevenja njihovih tela.

Foto: Beta/Miloš Miškov, E-Stock/Miloš Rafailović

Prema optužnici i iskazu Bojana Hrvatina, jednog od članova kriminalne grupe koji je učestvovao u četiri ubistva, Miljković je smišljao prevare kojima su žrtve namamljivane. Šta reći kako bi ih namamili, na koje lokacije, ko ih od “vojnika” kidnapuje i prevozi u kuću strave u beogradskom naselju Ritopek. Od početka, do kraja, sve je bila svirepa logistička zamisao Marka Mesara.

- Moram na put malo da odmorim, odlepiću, brate! Samo sa leševima blejim, čudno mi je kada vidim živog čoveka - napisao je Miljković u poruci koja se navodi u optužnici, a koju je poslao osobi koja je zasad nepoznata Tužilaštvu. Bilo je to nakon ubistva navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija, početkom avgusta prošle godine. Goksi je, prema Miljkoviću, bio najhrabriji od svih do tada mučenih i ubijenih. Posle tog masakra, Mesar se požalio da mu treba pauza.

Član klana, Hrvatin, koji ima jedno ubistvo i pre ulaska u “ekipu” Belivuka, svedoči:

- Miljković je rekao da njega u stvari (Partizanova) tribina i ne interesuje. Da ga više interesuju ti ulični poslovi, ali ne sa drogom. Interesuju ga samo poslovi oko planiranja ubistava.

Foto: TV Pink Printscreen

Miljković je u svom telefonu imao veliku kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi. Nisu bile to samo žrtve njegove i Veljine grupe, već je čuvao i slike žrtava drugih klanova. Hrvatin je Tužilaštvu otkrio da mu je Miljković pokazao slike obezglavljenih članova njihovog, kavačkog klana, koje je ubio suparnički škaljarski klan. Voleo je da slike drži u telefonu, ne znam iz kog razloga, ali je voleo i imao je pun telefon tih slika. Imao je slike koje su (članovi drugih klanova) uradili kontra, pa su slali nama. Trup ceo sa odsečenom glavom, tu konkretnu sliku mi je pokazao i rekao da to nismo mi uradili, već škaljarci - rekao je u iskazu Hrvatin.

Miljković se tu nije zaustavljao. Ne samo da je imao bolesnu potrebu da čuva fotografije svojih zverstava, već je pravio i kopije koje je čuvao na drugom mestu. Krajem decembra prošle godine fotografije je poslao osobi za koju tužilaštvo nije otkrilo ko je.

Napisao joj je poruku: „Da ti pošaljem slike klanica da ih imamo kod tebe, da nam se ne obrišu, jer ih imam samo ja.“ Upravo je Miljkovićeva bolesna potreba da ovekoveči svirepost na kraju obezbedika ključne dokaze protiv klana Velje Nevolje.

Nadigrati suparnika i privesti ga u klanicu... za to je, svedoči Hrvatin, “Miljković bio mag”. Na primer, žrtvama je oduzimao mobilne telefone, a potom bi se lažno predstavljao i dopisivao sa suparničkim saradnicima. Tako bi Mesar saznao nešto novo i pravio scenario za namamljivanje sledeće žrtve.

Preko aplikacije „Skaj” se tako dopisivao sa suparničkom grupom – škaljarskim klanom. Lažno se predstavljajući kao njihov član, omogućio je Veljinoj grupi da u Crnoj Gori kidnapuje uticajnog škaljaraca Mila Radulovića, zvanog Kapetan. U optužnici se navodi da je Kapetan potom iskorišćen za namamljivanje još žrtava.

- Kapetana nisu ubili, on nam je prosto bio potreban jer je imao keša, bio je na vezi sa svim Škaljarima tim viđenijim iz Crne Gore i bio je u neku ruku šef Aleksandru Šarcu i Lazaru Vukićeviću. Miljković je počeo da piše sa Kapetanovog aparata Šarcu i Lazaru Vukićeviću. Slikao je Veljka Belivuka kako je “otet” i na taj način smo uspeli da navučemo Lazara - ispričao je Hrvatin.

Miljković je odrastao sa roditeljima u Beogradu. Njegov otac je bio višestruki šampion u gađanju pokretne mete. Miljkoviću se optužnicom na teret stavlja udruživanje, otmice, droga i četiri ubistva, za razliku od Beluvuka i još nekoliko članova grupe koji imaju pet. Mesar je u vreme ubistva Aleksandra Glogorijevića Pukija imao koronu i bio u bolnici.