AKTUELNO

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužni akt protiv Olgice Markanović, vlasnice beogradskog salona lepote, zbog sumnje da je unakazala i narušila zdravlje najmanje 12 osoba! Pored nje, optužnim predlogom obuhvaćena je i Jasmina Tasić njena saradnica.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, optužni akt je podgnet nakon što je u dokaznom postupku tužilaštvo ispitalo dvanaest oštećenih i jednog svedoka i odredilo medicinsko veštačenje telesnih povreda oštećenih od strane sudskog veštaka za oblast plastične i rekonstruktivne hirurgije. Istraga je pokazala, a šta se navodi u optužnom predlogu, da su Markanovićeva i Tasićeva krivično delo, teško delo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu, izvršile u periodu od 1. maja 2020. godine do 1. marta 2021. godine u neregistrovanom „medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu na taj način što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena, uz istovremeno nedopuštenu primenu injekcione lokalne anestezije „lidokain – hlorida“ koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

Foto: Instagram.com/olgicamarkanovic

Tužilaštvo je predložilo da se Markanović osudi na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a Jasmina Tasić na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Kako saznaju mediji, u optužnom predlogu se navodi da su ove dve lažne doktorke mogle da shvate značaj svoga dela i da upravljaju svojim postupcima, te i da su bez odgovarajuće stručne spreme se bavile pružanjem medicinskih usluga iz oblasti plastične i rekonstruktivne hiurgije.

- Olgica Markanović je sprovodila hirurške procedure suženja i podizanja nosa, nosnih krilaca i nosa u celini, uklanjanja nosne grbe, podizanja očnih kapaka, zatezanja kože oko usana i korekcije podbratka, dok je Tasić radila korekcije podbratka i uklanjanja grbe i podizanja vrha nosa, invazivnom primenom “Plazma pen” uz korišćenje injektivne lokalne anestezije “Lidokain - hlodird” - priča izvor “Blica” i dodaje da su žrtve trpele bolove jakog intenziteta koje su prouzrokovale visoke temperature proizvedenih strujom. U prevodu, Markanovićeva je žrtvama spaljivala lice i nanela im duboke opekotine trećeg i drugog B stepena trajnog karaktera.

Foto: Instagram.com/oziljci_od_brazilska_official1

- Takođe, prouzrokovala im je ožiljke, a dovela je i u opasnost život svojih žrtava - dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, u martu ove godine grupa žena i muškaraca su tvrdili da su unakaženi tretmanom u salonu koji drži Markanović, zbog čega su podneli tužbu protiv nje.

Kako je za "Blic" ispričao jedan muškarac koji je išao kod nje na konsultacije, a potom su se zbližili, Olgica se njemu predstavila kao “presednica estetike za BiH” i kao miss BiH.

- S druge strane mojoj devojci se tada predstavila kao lekar - kaže on.

Foto: Instagram.com/olgicamarkanovic

Kako dodaje, on je odustao od jedne intervencije jer je njegova prijateljica nakon tretmana kod Markanovićeve zadobila jezive opekotine, imala je bolove i ostali su joj pečati po licu.

- Odustao sam čim sam čuo, ali moju drugaricu je unakazila - dodaje on.

Željana Milanović, jedna od žrtava ispričala je ranije za “Blic” da je u medicinsko-estetskom centru “Tayas”, na Senjaku radila intervenciju podizanja kapaka. Kako devojka kaže, odlučila se za ovaj salon i za Olgicu, jer je videla na Instagramu dobre reklame koje su joj ulivala poverenje.

- Videla sam njene radove na Instagramu, mnoge poznate pevačice su je reklamirele. A onda sam kasnije saznala da je sve fotografije fotošopirala, a poznatim pevačicama davala novac da je reklamiraju”, i dodala: “Kada je objavljivala fotografije pre i posle tretmana, ona je fotošopirala prvobitne fotografije kako bi naruživala određene delove lica. Meni je iskrivila kosu na fotografijama, drugim devojkama bi krivila nos, i sve to u cilju kako bi njene intervencije izgledale bolje - ispričala je Željana.

Željana je prošla sa trajnim ožiljcima na kapcima, ali napominje da su devojke kojima je Olgica radila nos prošle mnogo gore.

"Videla sam uživo devojke kojima je unakazila nos. One su prošle sa ubedljivo najgorim, trajnim posledicama. One imaju keloidne ožiljke. Ti ožiljci menjaju boju, izgledaju užasno”.

Tužilaštvo traži produženje pritvora

U optužnom aktu tužilaštvo je tražilo da se okrivljenoj Markanović produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, jer Markanović nema prijavljeno prebivalšte u Srbiji, niti je upisana kao vlasnik ikakve nepokretnosti, već istovremeno boravi radi promocije i obavljanja neregistrovane delatnosti, te da je sa njom bila raspisana potraga, pa je lišena slobode na graničnom prelazu prema Hrvaskoj. Takođe, tužilaštvo je izrazilo bojazan da postoji opasnost da će Markanović ponoviti krivično delo.

Istraga zbog novih žrtava

Inače, kako je navelo Prvo osnovno javno tužilaštvo, ova institucija će u daljem toku postupka ispitati preostale oštećene, odrediti medicinsko veštačenje telesnih povreda oštećenih, nakon čega će doneti odluku o krivičnom gonjenju okrivljenih zbog istog krivičnog dela učinjenog na štetu lica koja nisu obuhvaćena ovim optužnim predlogom.

#Olgica Markanović