AKTUELNO

Svedok-saradnik crnogorskog tužilaštva, otkrio je u istrazi protiv organizatora neuspele likvidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je trebalo da se dogodi 22. januara na aerodormu u Tivtu, da su "škaljarci" verovali da je Belivuk ubio 20 njihovih drugova!

Kako prenosi crnogorska Pobjeda, Janko Vukadinović, pripadnik škaljarskog klana, iz zatvora Spuž je organizovao ubistvo Belivuka i Miljkovića.

Protiv Vukadinovića i petorice pripadnika njegove organizovane kriminalne grupe podignuta je optužnica, a zaštićeni svedok, kodnog imena Kamenko Kuč, otkrio je da su "škaljarci" smatrali da je Veljko Belivuk odgovoran i za egzekucije Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, i Stevana Stamatovića u Atini u januaru 2020, kao i za likvidacije Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na Krfu.

Lista za odstrel

- Belivuk se našao na listi za odstrel jer bi "škaljarci" njegovom likvidacijom uspeli da spreče ponor svog klana. Njegovo ubistvo je predstavljalo šansu da škaljarski klan opstane. Janko Vukadinović mi je rekao da je Belivuk ubio 20 njegovih drugova i zato je bio visoko na listi za odstrel - navodno je ispričao zaštićeni svedok Kuč, koji je trebalo da bude direktni izvršilac egzekucije. On je, kako navode, otkrio i da je naređenje bilo da Belivuk mora da se likvidira, dok ubistvo Marka Miljkovića nije bilo obavezno.

- Po instrukcijama koje sam dobio od Janka Vukadinovića, trebalo je da Belivuku priđem dok čeka u redu za čekiranje karte na tivatskom aerodromu i pucam mu iz "gloka" direktno u glavu - navodno je ispričao svedok-sardnik:

Promena plana - Hteli da pucaju i u Kašćelana!

Prema navodima Pojbede, ova kriminalna grupa prvobitno je imala plan da ubije Slobodana Kašćelana, jednog od vođa kavačkog klana. - Sve je bilo spremno za egzekuciju Kašćelana, međutim, Janko Vukadinovič je dobio informaciju da Belivuk dolazi u Crnu Goru i tada se momentalno prebacio na planiranje te likvidacije. Ja sam 18. januara saznao za to i otišao sam u Tivat kako bi po dogovoru ubio Belivuka - navodno je rekao svedok-saradnik.

- Bilo mi je podvučeno da "Velja ne sme živ da napusti Crnu Goru". Kako je dalje objasnio, nakon izvršene likvidacije, egzekutoru je trebalo da bude obezbeđen prevoz do plaže Jaz u Budvi, nakon čega bi preko Bosne bio prebačen u Južnu Ameriku.

- Dan pre izvršenja zločina trojica optuženih, među kojima je i zaštićeni svedok, odlaze u štek-stan u Tivtu, gde ih čekaju dva pištolja "glok" i "valter" sa municijom. Kako bi proverio ispravnost pištolja, zaštićeni svedok odlazi u nenaseljeni deo grada i ispaljuje tri metka i vraća se u stan - kaže izvor i dodaje da je grupa istog dana dobila poruku da sutradan u 10 časova smakne Belivuka.

Plan im propao

Međutim, policija Crne Gore sprečila je dvostruko ubistvo i uhapsila osumnjičene pre nego što su plan sproveli u delo. Podsetimo, Belivuk i Miljković označeni su kao bliski saradnici kavačkog klana, a u januaru su u Crnoj Gori bili kao gosti Radoja Zvicera, jednog od voga kavačkog klana, koji je trenutno u bekstvu.