AKTUELNO

Radnici železare Vitomir Antić (60), Saša Stanković (57) i Miroslava Zdravković (55) poginuli su juče ujutru kada je autobus kojim su se njihove kolege vraćale iz treće smene udario u "pasat" u kome su se nalazili. U sudaru je povređeno petoro ljudi iz autobusa.

Nesreća se dogodila u Smederevu, u Ulici Crvene armije, oko 7.10.

Problem s komandama

- Autobus s radnicima koji su se vraćali iz treće smene prešao je iznenada na levu stranu i udario u "pasat" kojim je troje kolega putovalo ka železari. Oni su na mestu ostali mrtvi, a u autobusu su povređeni vozač Miroslav G. (60) i još četvoro, oni imaju lakše povrede - priča izvor.

Uzrok nesreće je, kako se pretpostavlja, kvar na autobusu.

- Na autobusu su navodno potpuno otkazale komande i vozač nije mogao da obuzda vozilo, koje je inače u vlasništu SP "Lasta". Odjednom je prešao na levu stranu i naleteo na "pasat", za čijim se upravljačem nalazio Antić - kaže izvor.

- Vitomir je svim snagama pokušao da izbegne nesreću, navodno je čak išao i udesno, ali ga je autobus pokupio i izgurao na trotoar. Scena je bila jeziva, "pasat" je bio smrskan - navodi izvor.

Jezive scene

Komšije iz Ulice Crvene armije kažu da su ih juče ujutru probudile sirene. - Čuli smo vatrogasce i Hitnu pomoć, a kada smo izašli, ugledali smo jezivu scenu. Smrskani auto je bio na ulici, stanari su istrčali da pomognu. Tragedija nad tragedijama, kolege su se sudarile i stradale - kažu očevici.

Putnici iz autobusa su ispričali da je vozač sve vreme vikao: "Držite se."

-Oni su rekli da se vozilo normalno kretalo, ali da je u jednom momentu vozač počeo da viče da se svi drže i da je izgubio kontrolu nad autobusom. Ponavljao je da sednu, vukao je volan udesno, ali je autobus bez obzira na to otišao levo i pokupio "pasat", koji je takođe pokušavao da ga izbegne.

Radica Antić, supruga stradalog Vitomira, koji je bio za volanom "pasata", kaže da je sa suprugom svakog jutra išla na posao.

- Ostavio me je ispred posla i s kolegama koje su uvek išle s nama produžio ka železari. Sišla sam do grada i čula da mi je muž poginuo, ostala sam bez glave porodice - kroz suze priča supruga.

- Rekli su mi da je autobus išao direktno na mog muža, da nije bilo šanse da ga izbegne - dodaje nesrećna žena. Kako kaže, ona i suprug imaju sinove i unučiće:

- Ni najgorem neprijatelju ovo ne bih poželela. Očevici su pozvali Hitnu pomoć, ali putnicima iz automobila nije bilo spasa. - Povređeni iz autobusa su zbrinuti u Urgentnom centru, a neki su odmah pušteni na kućno lečenje. Na mesto udesa su juče došli i predstavnici železare. - Nastradali su bili zaposleni u pravnoj službi - dodao je izvor.

Autobus prošao tehnički

Kompanija "Lasta", čiji je vozač izazvao stravičnu nesreću, uputila je saučešće porodicama nastradalih. - Veoma nam je žao zbog nemilog događaja i velike nesreće koja je zadesila porodice poginulih, nas i našeg dugogodišnjeg partnera iz Smedereva, kao i njene radnike - saopštili su i dodali da je šestomesečni tehnički pregled na autobusu obavljen 2. februara 2021. godine, a po zakonskim propisima naredni treba da bude 2. avgusta. - U proteklih 30 dana na ovom autobusu nije prijavljen nijedan otkaz na sistemu kočenja, niti na upravljačkom sistemu - naveli su i dodali da posvećuju posebnu pažnju održavanju autobusa.

Tokom istrage biće ispitano zbog čega je došlo od udesa.

- Autobus će biti poslat na vanredni tehnički pregled kako bi se ustanovilo zbog čega je došlo do kobne nesreće. Inače, vozaču Miroslavu G. određeno je zadržavanje do 48 sati - navodi izvor.

#Saobraćajna nesreća

#Smederevo