AKTUELNO

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv Miroslava Aleksića kojem se stavlja na teret izvršenje više krivičnih dela silovanja u produženom trajanju, kao i više krivičnih dela nedozvoljene polne radnje.

Advokat Jugoslav Tintor za Pink kaže da je bitno da se sud odredio u odnosu na optužni akt i da je zauzeo stav i procenio da je prikupljeno dovoljno dokaza za opravdanu sumnju u odnosu na Aleksića.

- To znači da su se stekli uslovi da se ceo slučaj iznese pred sud - naveo je Tintor.

Kako je dodao, biće prilike i da se čuje šta sam Aleksić ima da kaže o optužbama.

- Aleksić se optužuje da je izvršio više krivičnih dela silovanja i više krivičnih dela seksualnog zlostavljanja. Istraga je bila tajna, videćemo da li će postupak pred sudom zatvoren za javnost - dodao je Tintor.

Radi se o vrlo specifičnom predmetu, ne samo da je krivično delo vršeno u dugom periodu u odnosu na veliki broj lica, već je i način vrlo specifičan... u kontinuitetu, različitim fazama. To ovom predmetu daje i profesionalnu specifičnost. Biće zanimljivo i kod izvođenja dokaza videti kako će odbrana delovati i šta će im biti strategija - rekao je Tintor.

On je dodao da je tokom istrage rađeno psihijatrijsko veštačenje Aleksića i veštačenje u odnosu na sve žrtve.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, PrintscreenYouTube

Same te ekspertize su jedan kvalitetan dokazni materijal, jer se kroz njihovu sadržinu sagledava i ceni verodostojnost onoga što žrtve govore. One imaju određenu medicinsku dokumentaciju vezanu za lečenje nakon toga, gde su išle i kod neuropsihijatra i kod psihoterapeuta. To je žrtvama neophodno da bi nakon traumatičnog događaja sve te faze mogle da prevladaju i dođu do stanja da žive normalno, istakao je Tintor.

Najmanje se vodi računa o žrtvama

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević kaže da ranije bilo toliko prijava koji se odnose na pedofiliju i zlouporebu dece, ali to ne znači toga nije bilo.

- Čini mi se da se ovde najmanje vodi računa o žrtvama, svi se bavimo postupkom, kako se te žene i devojke osećaju. Hteli ili ne, mi te žrtve obeležimo, a njima to ne pomaže - navela je Stanojević.

Prema njenim rečima, sa žrtvama mora da se radi, moraju imati terapeuta koji će da im objasni da će sve ovo da prođe i da je dobro za sve nas što su to iznele u javnost.

#Jugoslav Tintor

#Miroslav Mika Aleksić