AKTUELNO

Policija u Nišu uhapsila je 51 osobu zbog sumnje na pranje novca. Terete se za fiktivno angažovanje preduzetničkih radnji i pravljenje lažnih faktura za usluge američkim kompanijama. Sumnja se da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su 51 osobu zbog sumnje na pranje novca, saopšteno je iz MUP-a.

Foto: Printscreen YouTube/Pink.rs

Zbog sumnje na pranje novca uhapšena 51 osoba, pronađeno više od 30 miliona dinara

U akciji "Jenki", policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije "ZN" iz Niša, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje "Bokson frajt", takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.

Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

"Lažne fakture za izvršene usluge američkim kompanijama"

Foto: Printscreen YouTube/Pink.rs

Kako se navodi, sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.

"Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K", ističu iz MUP-a.

Foto: Printscreen YouTube/Pink.rs

Dodaje se da su osumnjičeni uz pomoć S. S, kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara i da su na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila, dodaje MUP.

Kako se navodi, policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara.

Takođe, dodaje se, blokirana su sredstva na računu osumnjičenog N. R, u iznosu od oko 77.000.000 dinara, koja potiču od izvršenja krivičnog dela.

"Osumnjičenima N. R, M. M. C, N. M, M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu", ističe se u saopštenju.

Autor:

#Hapšenje

#Niš