AKTUELNO

Protiv mladića koji je izazvao saobraćajku potvrđena je optužnica.

Osnovni sud u Tesliću potvrdio je optužnicu protiv Gorana Bjelca (22) iz Teslića zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće u kojoj su u avgustu prošle godine nastradali članovi porodice Livnjak.

Teška nesreća dogodila se 15. avgusta prošle godine u mestu Buletić kod Teslića, a Bjelac se optužnicom tereti za krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja.

– U vezi s vašim zahtevom obaveštavamo vas da je Osnovni sud u Tesliću potvrdio optužnicu protiv optuženog G.B, zbog krivičnog dela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 402. stav 5. u vezi sa stavom 3. i 1. istog člana Krivičnog zakonika Republike Srpske – odgovorili su iz Osnovnog suda u Tesliću.

Izjašnjenje

Nakon potvrđivanja optužnice, Bjelac se mora izjasniti o krivici, a od izjašnjenja optuženog zavisi dalji tok postupka u ovom slučaju.

Ukoliko Bjelac prizna krivicu, sud će nakon toga zakazati ročište na kojem će razmatrati priznanje optuženog i izreći mu kaznu. Postoji i mogućnost sporazuma o priznanju krivice optuženog i Okružnog javnog tužilaštva Doboj o kojem Osnovni sud u Tesliću takođe mora dati posljednju reč.

Međutim, ukoliko se Bjelac na ročištu izjasni da nije kriv, biće zakazan početak suđenja na kojem će tužilaštvo i odbrana izvesti svoje dokaze.

Dobojsko tužilaštvo je nakon devet meseci okončalo istragu i u maju ove godine podiglo optužnicu protiv Gorana Bjelca.

Iz dobojskog tužilaštva potvrdili su tada da je optužnica podignuta nakon što je dobijen nalaz saobraćajnog veštačenja iz MUP-a Republike Srpske.

Poginuli otac, majka i ćerka

U teškoj nesreći poginuli su Svetlana Livnjak (37) i njena ćerka Dragana Livnjak (19).

Teške povrede zadobili su Zoran Livnjak (45) i njegova ćerka, četvorogodišnja S.L. Zoran je 11 dana nakon nesreće podlegao teškim povredama.

Prema ranijim informacijama, nesreća se dogodila kada je “audi”, kojim je upravljao optuženi, usled neprilagođene brzine prešao u suprotnu traku i udario u “fijat” u kojem su se vozili članovi porodice Livnjak.

– “Audi” je, prema prvim informacijama, izlazio iz krivine i delom direktno udario u “fiat”, u kojem je bila porodica Livnjak – objasnio je ranije izvor iz istrage.

Otežavajuća okolnost za Bjelca biće što je upravljao automobilom bez vozačke dozvole. Naime, dozvola je Bjelcu oduzeta dva meseca pre teške nesreće, jer je na putu gde je ograničenje bilo 50 kilometara na čas vozio duplo brže, odnosno preko 100 kilometara na čas.

Bjelac je prošao bez povreda u tragičnoj nesreći, kao i devojka koja je bila s njim u automobilu.

Pored svega navedenog, dobojsko tužilaštvo nije zatražilo određivanje jednomesečnog pritvora i odmah je Bjelca pustilo na slobodu.

Zatvorska kazna

U skladu s Krivičnim zakonikom RS optuženi Goran Bjelac tereti se za krivično delo ugrožavanje saobraćaja, i to po tri tačke.

Za svaku tačku Bjelac može biti osuđen na zatvorsku kaznu, a najteža je tačka 5, po kojoj je optužen, jer je u saobraćajnoj nesreći nastupila smrtna posledica. Prema ovoj tački maksimalna kazna je osam godina zatvora, dok je za preostale dve – pet godina, odnosno tri godine zatvora.

#Saobraćajna nesreća

#Teslić