AKTUELNO

E. M. (18), za kojeg postoji osnova sumnje da je izvršio krivično delo obljuba nad detetom, određen je pritvor do 30 dana.

Devojčica (13), sa kojom je nestao na 16 dana, smeštena je u Sigurnu kuću, a njena sudbina i dalje je nepoznata.

Sudija za prethodni postupak Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu usvojio je predlog tužioca i odredio pritvor u trajanju do 30 dana. Narednih dana počeće saslušanje svedoka, uključujući roditelje. Ceo proces se odvija brzo jer je situacija hitna. Za ovo delo zaprećena je kazna zatvora od pet do 12 godina - kaže Viši javni tužilac u Kragujevcu Dejan Veljković.

Zakon, međutim, daje mogućnost da se ne kazni učinilac, "ako između njega i deteta ne postoji značajnija razlika u njihovoj duševnoj i telesnoj zrelosti".

Devojčica je policiji, kako je istakao otac, ranije davala izjave o momku s kojim je pobegla i to zbog pretnji koje joj je upućivao. Kako saznajemo, ranije prijave takođe će biti obuhvaćene u okviru sudskog procesa.

Ja sam joj rekao nemoj da ideš s njim. U sudu ima zapisnik da joj je pretio, ona je sama dala izjavu da joj je rekao da će, ako kaže roditeljima, da nam zapale kuću, da će zvati neku rodbinu i prijatelje da joj biju oca - rekao je otac devojčice.

E. M. se juče, na saslušanju koje je održano oko 12.00 sati, branio ćutanjem.

Foto: Facebook.com

Otac je napomenuo i da trinaestogodišnja devojčica ne može samovoljno da napusti Prihvatilište, da to nije smelo da bude dozvoljeno.

Ako su videli da je otišla samovoljno, onda znaju i s kim je otišla. To neko mora da spreči. Dete ne može samovoljno da ode. Ona još nije napunila ni 14 godina, maloletna je. Šta da se desi da izađe na magistralni put, da je neko ubije? Čija će odgovornost da bude? Hoće li da snose odgovornost ljudi koji su je pustili da ode? - pita se otac.

Na pitanje da li je trinaestogodišnja devojčica samovoljno, bez pristanka roditelja, može da napusti Prihvatilište, iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju navode da je Prihvatilište ustanova otvorenog tipa, ali da postoje jasna pravila pod kojim dete može da ga napusti.

Prihvatilište za decu nije ustanova zatvorenog tipa. Prihvatilište ima svoja pravila i raspored dnevnih obaveza, uključujući i uslove pod kojima korisnik može da, privremeno ili trajno, napusti tu ustanovu. Kontrolu rada prihvatilišta, uključujući i razloge zašto je dete napustilo prihvatilište, vrši nadležna inspekcija socijalne zaštite, opštine ili grada za koju je prihvatilište osnovano- kažu za Ministarstva.

Oni dodaju da je dete koje je u prihvatilištu pod privremenim starateljstvom organa starateljstva, te da su oni zaduženi za njegovu bezbednost.

Staratelj je dužan da štiti ličnost, prava i interese štićenika. Organ starateljstva i policija su dužni da preduzmu mere kako bi se dete pronašlo i vratilo u prihvatilište, ili se detetu obezbeđuje drugi smeštaj u skladu sa najboljim interesom deteta - dodaju.

O daljem smeštaju devojčice treba da odluči Centar za socijalni rad, a ta odluka je i dalje nepoznata. Ukoliko bude vraćena u Prihvatilište, ostaje otvoreno pitanje da li bi ona ponovo mogla da ode na isti način ili bi proces bio rigorozniji, a isto pitanje postavlja se i ukoliko bude vraćena u porodičnu kuću - ukoliko mladić sa kojim je provela 16 dana dok su svi tragali za njom izađe iz pritvora, da li će ona neometano ponovo otići sa njim?