AKTUELNO

Srpski državljanin Tomas G. (43) uhapšen je pre tri dana u Milanu prilikom čega je zaplenjena sva njegova imovina zbog sumnje da je novac godinama sticao varajući bogate biznismene širom sveta. Imao je osam identiteta, a predstavljao se kao diplomata, plemić, šeik...

Dva luksuzna automobila marke BMW, kuća u Milanu, imanje nadomak Monce i milion evra na bankovnom računu bogatstvo je čije će poreklo Srbin morati da dokazuje pred sudom u Italiji, a koje su zaplenili agenti Odeljenja za borbu protiv kriminala policije u Milanu.

Klupko njegovih prevara, u kojima po svemu sudeći učestvuje godinama, istražitelji su počeli da odmotavaju nakon što je zaustavljen u pokušaju da pređe granicu između Italije i Švajcarske. Carinici su prilikom kontrole vozila i pretresa pronašli nešto više od 8.000 evra, a kako na pitanje odakle mu taj novac nije imao odgovor, kao i to da je poslednji svoj prihod prijavio pre 15 godina, postao je sumnjiv policajcima.

Foto: Printscreen YouTube/ poliziadistato

Ispostavilo se da je Srbin bio umešane u takozvane rip-dil prevare, gde je, predstavljajući se kao biznismen, diplomata, plemić ili šeik, bogatim stanovnicima mahom iz severne Evrope ali i iz drugih krajeva sveta, nudio odličan kurs za menjanje velikih količina novca. Sa svojim žrtvama bi se, kako piše "La Milano" sastajao u luksuznim hotelima ili privatnim klubovima gde bi ih upoznavao sa "odličnim uslovama" koje pruža kao menjač novca.

Kada bi stekao njihovo poverenje, kreće prava prevara: bogataši uglavnom prljav novac stečen kriminalom pokušavaju da promene po povoljnom kursu u neku drugu valutu. Ali, u trenutku kada dođe do razmene novca, u aktovci koju uzmu žrtve, nalazi se običan papir prekriven autentičnim novčanicama koje su na površini ili potpuno falsifikovanom hartijom od vrednosti.

Foto: Printscreen YouTube/ poliziadistato

Policija veruje da je uhapšeni na ovaj način "poslovao" od 2002. godine, a da je sav novac stečen tokom ovih godina, zarađen na ovaj način.

"La Milano" piše da je 2002. godine u Milanu prevario jednog biznismena, pretvarajući se da je zainteresovan za kupovinu imanje, a nakon što je dogovorio razmenu novca u poznatom hotelu, žrtvi je uzeta aktovka sa 45.000 evra. Tri godine kasnije, na isti način je "ojadio" ženu za 50.000 evra koje je oteo iz njene tašne.

Foto: Printscreen YouTube/ poliziadistato

Njegovo ime se više puta našlo istragama raznih "rip dil" prevara u Padovi, Rimu, Firenci, a žrtve su tada bile kineski i italijanski držaljani.

I njegova supruga takođe ima nekoliko prekršaja u svom dosijeu, a uglavnom se odnose na provale u kuću, kao i dvoje od njegovo četvoro dece.

Foto: Printscreen YouTube/ poliziadistato

Prijavili 30.000 evra, vozili "audi" od 55.000 evra

Zanimljivo je da su Tomas i njegova porodica tokom svih ovih godina prijavili samo 30.000 evra prihoda još 2005. godine. Tih 30.000 evra, piše "La Milano" nisu bili dovoljni da se kupi "audi A8" koji su platili 55.000 evra.

#Milano

#Prevara

#Srbin

#lažni identitet