AKTUELNO

Istražitelji sumnjaju da su Igor Dedović i Stevan Stamatović ubijeni pred ženama i decom zato što je samo dve večeri ranije na gotovo identičan način na Bežanijskoj kosi izrešetan Kotoranin Marko Vuković, kum vođe kavačkog klana.

Vođa škaljarskog klana Igor Dedović (43) i jedan od njegovih najbližih saradnika Stevan Stamatović (43) likvidirani su u restoranu u Atini naočigled svoje maloletne dece i supruga, u znak odmazde za ubistvo Marka Vukovića (41), koji je kum vođe suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera, sumnjaju istražitelji.

SLIČNOSTI DVE EGZEKUCIJE

- ubijeni pred decom - ubijeni na javnom mestu - ubijeni u isto vreme, u 18 i 30 sati

Vuković je, podsetimo, ubijen u petak ispred škole na Bežanijskoj kosi u Beogradu, dok mu je na zadnjem sedištu BMW sedelo troje dece. Po istom scenariju, pred decom i u identično vreme, u 18 i 30, ubijeni su i Dedović i Stamatović.

- Vuković nije bio pripadnik kriminalne grupe, ali je još iz detinjstva bio blizak s vođom kavačkog klana. Navodno, bili su u kumovskim odnosima - otkrio je izvor Kurira.

Vuković ubijen pred decom, na isti način likvidirali i škaljarce

Prema njegovim rečima, sumnja se da su „kavčani“ pratili Dedovićevu i Stamatovićevu suprugu do Atine, ali da su doneli odluku da se likvidacija desi baš kobne večeri, u prisustvu porodica, pošto je u Beogradu pred decom ubijen Vuković.

- Supruge su s decom u posetu Dedoviću i Stamatoviću u Atinu došle 25. decembra 2019, od kada su, kako se sumnja, ubice pratile svaki njihov korak i vrebale pogodan trenutak. Međutim, posle brutalnog ubistva Zvicerovog kuma, veruje se da su odlučili da škaljarcima vrate na isti način - dodaje sagovornik upućen u istragu.

Podsetimo, četvorica napadača mirno su ušetala u restoran. Dvojica su odmah prišla stolu za kojim su sedeli „škaljarci“ i iz blizine ispalila 25 hitaca u glavu Dedoviću i Stamatoviću, dok su druga dvojica motrila na goste. U pucnjavi je ranjena i Stamatovićeva supruga Mileva. Grčki mediji preneli su da je večera tokom koje su ubijeni „škaljarci“ bila oproštajna, jer je trebalo da se supruge s decom narednog dana vrate u Crnu Goru. - U prvom razgovoru s policijom žene su tvrdile da ne znaju gde im muževi žive u Atini, navodeći da su u Grčku došle za praznike. Kasnije su izjavile da su tokom mesec dana boravka u Atini one s decom menjale kuće i hotele upravo da bi sakrile tragove. Naglasile su i da su se vozile isključivo taksijem, koji nisu zvale, već su ga zaustavljale na ulici - preneli su grčki mediji, navodeći da je policija sigurna da žene nisu rekle sve što znaju i da ne žele da otkriju adrese na kojima su im muževi živeli, kako policija ne bi pronašla drogu i oružje.

ATINA UTOČIŠTE ŠKALJARACA: Preselili se u Grčku

Grčki mediji spekulišu da je škaljarski kriminalni klan, koji je u ratu s „kavčanima“ od 2014, u poslednjih godinu i po dana utočište pronašao u Atini. Oni podsećaju da je upravo 2018. u jednoj kući u blizini atinskog letovališta Varkiza pronađeno 135 kilograma kokaina i da se vođom grupe smatrao izvesni Ivan Porše. - Daljim radom na tom slučaju otkriveno je da je Ivan zapravo desna ruka Igora Dedovića, Jovan Vukotić - navode grčki mediji. Vukotić, podsetimo, u pritvoru u Beogradu čeka ekstradiciju Crnoj Gori, koja za njim traga. Inače, i Dedović i Stamatović bili su na Interpolovim poternicama.

Godinu i po u Grčkoj

Izvori iz atinske policije otkrili su i da su ubijeni u Grčku došli sredinom 2018, i to s falsifikovanim dokumentima. - Prikupljeni podaci ukazuju da su preduzeli sve mere predostrožnosti da ne bude otkriveno da su u Grčkoj, po svemu sudeći jer su znali da ubice tragaju za njima. Nisu imali auto, vozili su se taksijem, ili čak biciklima, a imali su falsifikovana dokumenta. Međutim, suparnici su iskoristili jedinu slabost koju su imali, porodice - preneli su izvori iz istrage.

Tona kokaina - DEDOVIĆU PROPAO ŠVERC NARKOTIKA

Ime Igora Dedovića poslednji put se u srpskim i crnogorskim medijima pominjalo u martu prošle godine, kad je u Rumuniji zaplenjena tona čistog kokaina nakon što se u delti Dunava prevrnuo brod u koji je droga bila spakovana. Tada su u Rumuniji uhapšena dvojica Vranjanaca, a istražitelji su sumnjali da je finansijer zaplenjenog kokaina bio Dedović sa svojim kompanjonom Davorom T. iz Vranja. Međutim, njih dvojica se nisu našla na optužnici rumunskog tužilaštva.

IZGOVORILI REČENICU, PA POČELI DA REŠETAJU

Grčki mediji preneli su da su ubice, pre nego što su počele da rešetaju Dedovića i Stamatovića, nešto rekle. - Izgovorili su nešto, verovatno na srpskom, u pravcu žrtava i počela je paljba. Interesantno je i da kamera u restoranu nije radila, ali je policija uzela snimke sa okolnih kamera. Takođe, saslušano je više svedoka, pa policija na osnovu njihovih iskaza pokušava da napravi foto-robot egzekutora - prenose grčki mediji.

UHAPŠENI SRBI NA GLIFADI

Grčka policija nije isključila mogućnost da su trojica državljana Srbije koji su 6. januara privedena na Glifadi u Atini, u blizini kuće ispred koje je na Božić pucano na bivšeg fudbalera Darka Kovačevića, umešani i u dvostruku likvidaciju vođa škaljarskog klana. - Kod dvojice muškaraca pronađena su dva pištolja, sa obrisanim brojevima proizvodnje. Jedan od njih je odmah rekao da je Srbin, dok su dvojica rekla da su Hrvati. Međutim, pošto su pušteni iz pritvora uz zabranu napuštanja prebivališta, utvrđeno je da su zapravo svi srpski državljani, stari 34 godine, i da su za njima raspisane međunarodne poternice zbog umešanosti u organizovani kriminal i trgovinu drogom - preneli su grčki mediji, navodeći da su posle puštanja na slobodu osumnjičeni nestali.

#Atina

#Beograd

#Ubistvo

'