AKTUELNO

Nekadašnji prijatelji zaratili su zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz stana koji je navodno pripadao Goranu Radomanu, inače prvoj žrtvi rata

Rat između "škaljarskog" i "kavačkog klana" već skoro pet i po godina besni na prostoru Srbije i Crne Gore. Ova dva zaraćena tabora nekad su bila jedinstveni "kotorski klan" i tako su funkcionisali godinama, do trenutka kad je zbog posla došlo do raskola među prijateljima.

Nestanak 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. godine podelio je Kotorane na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima - Škaljarima i Kavaču. Kako se pisalo, stan iz kojeg je droga nestala pripadao je Goranu Radomanu, koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajne nezgode.

Foto: Printscreen YouTube/ OneTV

Iza rešetaka se nije dugo zadržao, jer mu je da izađe pomogao legendarni argentinski fudbaler Dijego Maradona, koji je posredovao na intervenciju poznatog srpskog biznismena. Međutim, dok se Radoman vratio u Španiju, droga je nestala.

Foto: Tanjug AP/Mark Lennihan

Kako se priča u krugovima u podzemlju, jedan od pripadnika klana uzeo je kokain da bi naplatio to što se o njemu za vreme dok je bio u zatvoru nisu brinuli kako je smatrao da treba. I to je nulta tačka rata.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Nezapamćena serija surovih likvidacija otpočela je u Beogradu u februaru 2015. ubistvom Gorana Radomana, koji je likvidiran na ulazu u svoju zgradu. Žrtve rata od tog trenutka samo su se nizale, kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, a kraj ovog sukoba među nekadašnjim bliskim saradnicima se i ne nazire.

Foto: Pink.rs

Prema pisanju crnogorskih medija, u dosadašnjim obračunima na ulicama nastradali su i građani koji ni na koji način nisu bili povezani s kriminalnim aktivnostima "škaljarskog" i "kavačkog klana".

OVO SU ZAPRAVO ŠKJALJARCI I KAVČANI

Vođe "kavačkog klana" navodno su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Kašćelan je široj javnosti postao poznat nakon neuspelog atentata u leto 2016. godine u Novom Sadu, a zvanično se nalazi u bekstvu.

Foto: Printscreen

On je nakon pokušaja atentata navodno obećao da će zbrisati sa zemlje sve "škaljarce" - do poslednjeg. Drugi šef ovog klana, Radoje Zvicer, navodno se skriva u regionu pod imenom Josip Babić.

U snimku koji je u decembru 2017. godine isplivao na internetu navodi se da Zvicer ima dobre veze u policiji i službama bezbednosti, ali i da stoji iza međunarodnog šverca droge i finansiranja desetine ubistava u Crnoj Gori i regionu.

ŠKALJARSKI KLAN

Ime dobio po kotorskom naselju Škaljari u Crnoj Gori. Vođom "škaljaraca" smatraju se Jovica Jovan Vukotić i Igor Dedović. Od početka se bave švercom droge, a za njih se vezuje i otimanje lokala, poslovnog prostora i kafića od osoba bliskih Darku Šariću

Takođe, tada su se pojavile i fotografije uz objašnjenje da je presadio kosu u Istanbulu. U blizini njegove kuće u Kotoru pre dve godine navodno je pronađeno skriveno skrovište za koje se sumnjalo da je jedan od štekova "kavčana" za najteža krivična dela. Poklopac od ulaza u skrovište maskiran je tako da izgleda kao kanalizacioni šaht.

KAVAČKI KLAN

Imenovan po kotorskom naselju Kavač u Crnoj Gori. Vođama se smatraju Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. Bave se različitim kriminalnim radnjama - prodajom droge, zelenašenjem, krađom vozila i oružja, ubistvima.

UBISTVA OVIH LJUDI DOVODE SE U VEZU SA RATOM KLANOVA

Goran Radoman

Radoman je prva žrtva rata, a sumnja se da ga je ubio „kavački klan“. On je ubijen u garaži zgrade na Novom Beogradu. Veruje se da je likvidiran jer je bio najodgovorniji za krađu 200 kilograma kokaina u Valensiji 2014.

Saša Marković

Bivši poslanik ubijen je u Budvi 17. maja 2015. iz zasede dok se vraćao kući. Kasnije je utvrđeno da je likvidiran greškom i da je meta bio njegov kum Goran Đuričković.

Ivan Lopičić

Ubistvo se dogodilo 26. juna 2015. na kućnom pragu u kotorskom naselju Sveti vrači, u ulazu zgrade u kojoj je Lopičić živeo. Ubijeni je bio blizak „škaljarskom klanu“.

Goran Ðuričković

Zet fudbalske legende Vladimira Petrovića likvidiran je 27. oktobra 2015. Ubica je u njega navodno pucao iz snajpera, u bašti Đuričkovićevog lokala „Old fišermen“ u Budvi. Ne zna se koji klan stoji iza njegovog ubistva.

Radovan Matović Rakela

Njegovo telo pronađeno je 21. februara 2016. u „audiju“ parkiranom u blizini vile Mega u Đenovićima. Likvidiran je sa dva metka u glavu. Policija je na obližnjoj livadi pronašla još jedan metak, a u kolima dve čaure.

Srđan Vlahović

Ubijen je u kotorskom naselju Dobrota 9. aprila 2016. Egzekutor je na Vlahovića pucao dok je sedeo u automobilu iz kojeg je prodavao cigarete. Vlahović je bio član obezbeđenja vođa „kavačkog klana“.

Goran Dučić

Telo Kragujevčanina, inače šefa obezbeđenja vođe „škaljarskog klana“ Jovice Vukotića, isplivalo je 17. juna 2016. kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu. Dučić je u veče kad je nestao bio na jednom novosadskom splavu.

Goran Biskupović

Prijatelji, Goran Biskupović i Miloš Bošnjak ubijeni su 5. septembra 2016, kad je nepoznati napadač aktivirao bombu dok su išli ka porodičnoj kući u naselju Muo u Crnoj Gori. Biskupović je bio član „škaljarskog klana“.

Dalibor Ðurić

Član „škaljarskog klana“ ubijen je 22. septembra 2016. snajperom u zatvoru Spuž. Za ubistvo su osumnjičeni Miloš Trbo i Dejan Pavićević, obojica iz Kotora.

Radomir Ðuričković

Likvidiran na Cetinju 10. oktobra 2016. Istragom je utvrđeno da iza zločina stoji „kavački klan“. Osumnjičeni su Mario Milošević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović.

Veselin Vukotić

Otac vođa škaljarskog klana Jovana i Igora Vukotića, ubijen je ispred svoje kuće u kotorskom naselju Dobrota. Smrtonosne hice u Vukotića ispalio je za sada neidentifikovani muškarac koji je nosio kačket.

Kada je Vukotić izašao iz kuće, ubica je u njega ispalio hice iz pištolja sa prigušivačem, nakon čega je pobegao.

Igor Dedović i Stevan Stamatović

U Atini su 18.01.2020. godiune ubijene vođe škaljarskog klana Igor Dedović i Stevan Stamatović. Na njih je pucano u dupke punom restoranu, u kom su bili sa suprugama i decom.

Kako prenose grčki mediji, sve se odigralo u ''30 sekundi'' - napadači su uleteli u restoran i likvidirali Dedovića i Stamatovića. U pucnjavi je ranjena i jedna žena, koja je odmah prevezena u bolnicu.

Jovan Klisić

Surova likvidacija dogodila se i u Baru 1. novembra, kada je likvidiran Jovan Klisić, dok je teško ranjen njegov prijatelj Velizar Gardašević, koji je bio „glavna meta“ napada.

#Droga

#Igor Dedović

#Jovica Jovan Vukotić

#Kavački klan

#Radoje Zvicer

#Slobodan Kašćelan

#Ubistva

#Škaljarski klan

'