AKTUELNO

U toku je međunarodna akcija sprovedena u saradnji sa nadležnim organima Italije u kojoj je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal lišeno slobode 13 osoba.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji u saradnji sa Službom za borbu protiv organzovanog kriminala utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi koja je u periodu od 25. decembra 2018. do danas na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila i oduzimala stvari koje predstavljaju kulturna dobra odnosno dobra koja uživaju prethodnu zaštitu Srbije shodno Zakonu o kulturnim dobrima , a koja su u vlasništvu Srbije.

- Postoje osnovi sumnje da je ova kriminalna grupa, pomoću alata za kopanje najpre detektovala u zemljištu takve stvari potom iste iskopavala, skrivala na unapred određenim lokacijama, zatim vršila procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavala kupcima u zemlji i inostranstvu. Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do Trećeg veka nove ere, gemama, fibulama i dr., čijim pribavljanjem odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist - navode u Tužilaštvu.

U toku su privođenja lica i pretresi stanova na više lokacija na teritoriji Srbije. Njima se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Tužilac za organizovani kriminal će nakon što policijski službnici uz krivičnu prijavu sprovedu u Tužilaštvo ovu 13-članu grupu, saslušati privedena lica i odlučiti o daljem toku krivičnog postupka.

#Hapšenje

#Kriminal

'