AKTUELNO

Nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćurivije.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je svedočenjem pripadnika policijske jedinice Poskok Zlatka Kesića nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. u Beogradu.

Kesić je, kao i više njegovih kolega na ranijim suđenjima, naveo da pripadnicima Poskoka nije bilo dozvoljeno da uzmu izjave od pripadnika Državne bezbednosti koji su pratili Ćuruviju, već da su im oni poslali pisane izjave iz kojih nije moglo ništa bitno da se zaključi.

On je objasnio da su pripadnici DB-a uzimali izjave "sami od sebe". U nastavku suđenja treba da svedoči takođe bivši pripadnik grupe Poskok Ljubiša Milanović, a suđenje je planirano da se održi i u sredu i četvrtak.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koga optužnica tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

#Slavko Ćuruvija

#Specijalni sud

#Suđenje

#Ubistvo

'