AKTUELNO

Traži se zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bekstvu je od 2014. godine.

Evropska policijska agencija Europol pokrenula je u petak sveobuhvatnu operaciju potrage za najtraženijim ženama, počiniteljima teških krivičnih dela u Evropskoj uniji, ističući da su njihovi zločini "jednako ozbiljni" kao i zločini koje su počinili muškarci, prenosi AFP, a među njima je i 28-godišnja Hrvatica Zorka Rogić.

U kampanji pod sloganom "zločin ne poznaje pol", na internet stranici Europola na spektakularan način prikazana su lica najtraženijih kriminalaca u bekstvu koje traži 21 zemlja, a među njima je 18 žena, kazala je portparolka Europola Tine Holvoe.

Osumnjičene se terete za krivična dela poput ubistva, šverca ljudima ili drogom.

Hrvatska traži 28-godišnju Zorku Rogić zbog krijumčarenja droge i oružja, a u bekstvu je od 2014. godine.

Ona je u julu 2014., zajedno s dvoje pomagača, napala Emila Šimića iz Viškova. Na prevaru su ga oveli u njenu kuću zbog dogovora oko navodnog duga. Pretili su mu pištoljem i nožem i od njega tražili novac, udarali ga dok nije izgubio svest. Uzeli su mu sve vredne stvari koje je imao kod sebe - novac, mobilni i ključeve od auta. Obećali su mu da će mu ih vratiti kada donese traženi novac.

Osim iznude i nanošenja teških povreda, Zorka Rogić je optužena i zbog posedovanja droge. Kod nje je tad pronađeno 1,8 grama amfetamina i više komada raznih tableta, pisao je tada Večernji list.

Lica počinitelja zločina u bekstvu su otkrivena i svako može da vidi radi li se o muškarcu ili ženi, dodaje Holvoe.

Foto: Europol

- Cilj nam je da što veći broj ljudi vidi najtraženije zločince u bekstvu jer je onda i veća šansa da ih lociramo i uhapsimo - ističe portparolka.

Francuska tako traži Džesiku Edosomvan, Nigerijku koja je u bekstvu nakon što je policija razbila mrežu prostitucije u regionu Liona krajem 2007. Uhapšeno je 26 ljudi. Edosomvan je bila na čelu kriminalne mreže koja je iskorišćavala oko 60 žena za prostituciju, a koje su dovedene u Francusku pod maskom boljeg života. Žene su zastrašivane, a njihovim porodicama je prećeno.

Sudski postupak počinje 6. novembra u Lionu, a Džesika se, prema posljednjim saznanjima, nalazi ili u jednoj od zemalja Beneluksa, a moguće u Italiji i samoj Francuskoj.

Mađarska traži 31-godišnju Ildiko Dudaš, optuženu za šverc droge i zloupotrebu sopstvene dece. U odsustvu je osuđena na šest godina zatvora za zločine počinjene između 2011. i 2012. Ne zna se gde se trenutno nalazi.

#Policija

'