AKTUELNO

Južnoafrička Republika, bogata dijamantima, poznata je kao mesto gde dolazi do obračuna mafijaških grupa.

Javnost su često potresale vesti o likvidaciji Srba u ovoj zemlji. Poslednji slučaj koji je osvanuo u medijima je pokušaj ubistva Ilije Martinovića (71) kada su pljačkaši upali u njegov auto-servis, a južnoafrička policija i dalje traga za dvojicom napadača.

Martinović, zvani Ika limar, kako mediji navode, profesionalni kockar, koji više od 20 godina živi u Johanezburgu, teško je ranjen u ovom napadu.

Martinović, koji nema kriminalni dosije, bio je u automobilu kada je sa 30 hitaca u julu prošle godine izrešetan Srbin Darko Kulić (46), nekadašnji saborac i prijatelj Đorđa Božovića Giške.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, govoreći o likvidacijama i pokušajima ubistva u Južnoafričkoj Republici kaže da treba imati u vidu da je Južna Afrika najveći proizvođač dijamanata u svetu i da mnoge firme koje se bave dijamantima angažuju telohranitelje, paravojsku, parapoliciju da čuvaju one koji čuvaju rudare.

Foto: TvPink Printscreen

- Tu dolazi i do otimanja tržišta, krijumčari se mnogo dijamanata, mnogo tih skupih minerala i metala. Južna Afrika odavno je stecište i sudar mafijaških grupa. Recimo, posle ubistva Arkana skoro svi što su učestvovali u ubistvu otišli su u Južnu Afriku. Tamo su neki zbog toga i likvidirani – kazao je Nicović i dodao da tu dolazi do neke vrste obračuna mafijaških grupa.

- Verovatno je tu Martinović nešto uradio za nekog od njih, iz protivničkog klana. Tu nema veze da li ima dosije ili ne. Može čovek koji ima čist pedigre da uradi nešto za mafiju, mafija tog momenta smatra da si ti njega oštetio.

Nicović kaže da je Južna Afrika uz Rodeziju jedna od raskrsnica za kokain iz Južne Amerike i da u Južnoafričkoj Republici ima mnogo bogatih belaca.

- Normalna stvar je da gde su bogati ljudi, tu su i dijamanti, gde su dijamanti, tu je i droga, gde je droga tu je i kriminal – izjavio je Nicović.

Osvrnuvši se na ubistvo jednog od najpoznatijih južnoafričkih fudbalera Marka Bačelora pre dva meseca, koji je likvidiran ispred svoje kuće u Johanesburgu, prema, kako su mediji pisali, “srpskom receptu” kaže da su to više novinarske konstrukcije.

- Mafija je u oblasti gde se pravi novac. Recimo, postoje menadžeri iz sveta mafije. Sami znate da često fudbaler duguje mafiji svoj transfer – rekao je Nicović.

Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da tamo gde ima para ima i raznih koji su željni brzog bogaćenja i slave.

- Da li je Martinović sa dosijeom ili bez dosijea to više zanima policiju, jer kada je već bio u autu na koji je ispucano 30 i više metaka onda znači, i da su bili makar komšije, znali su se. Da li je pomagao u poslu ili ne…uvek bude prvi put – naveo je Nikolić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, najviše sukoba u Južnoafričkoj Republici ima oko droge.

- Tamo imamo konstantni rat između crnaca i belaca. Aparthejd je ostavio duboke tragove i oni nisu izbrisani preko noći dolaskom Mendele. Niko se dobrovoljno ne odriče dobrovoljno pozicija i vlasti. Kada su dovely plaćenike da budu paravojska za čuvanje određenih rudnika i transportnih punktova ovi zulu crnci nisu naivni – kazao je Nikolić i dodao da oni nisu imuni na postojanje novca, dijamanata i droge.

Više o pomenutim temama saznajte u videu  koji sledi:

UBISTVA SRBA 2019. godine:

Ivan Đorđević ubijen u aprilu

Nedaleko od Johanesburga, glavnog grada Južnoafričke Republike, u aprilu ove godine ubijen je muškarac srpskog porekla Ivan Đorđević, za koga južnoafrički mediji navode da je pre dve godine preživeo pokušaj ubistva.

Pedesetdevetogodišnji Đorđević upucan je sa više od 20 metaka na parkingu u Brajstonu, nedaleko od Johanesburga. Do tamo su ga pratile maskirane ubice u „BMW“-u, pisao je ranije južnoafrički portal „News 24“.

Na snimku koji je objavio ovaj portal vidi se kako, u trenutku kada se Đorđević parkira, prilazi „BMW“, prepreči mu put, a ubice izlaze i pucaju iz pušaka u njega. On zatim otvara suvozačeva vrata i počinje da beži, ali ga ubica stiže, ispaljuje još hitaca i vraća se u kola.

Jugoslav Smiljkić

Jugoslav Smiljkić (51) iz Beograda ubijen je u martu ove godine u klasičnoj mafijaškoj sačekuši u Johanezburgu.

Kako prenose mediji iz Južnoafričke Republike, Jugoslavu Smiljkiću prišla su dvojica napadača dok je stajao pored puta na svom motoru i telefonirao.

- Čim je zaustavio motor, naišli su napadači u crnoj "hondi akord" i dvojica su odmah istrčala napolje. Istog momenta počeli su da pucaju. Čim je pao na zemlju, jedan je krenuo da beži nazad ka automobilu, u kom ih je čekao saučesnik, a drugi je zastao, napravio korak, a onda se vratio i overio ga kroz kacigu, koja je Smiljkiću i dalje bila na glavi - ispričali su navodno brojni očevici krvavog obračuna, koji se dogodio na ulici oko 10 sati.

Napadače su opisali kao muškarce obučene u crno, s fantomkama na glavi i tamnim naočarima.

#Južna Afrika

#Mafija

#Ubistvo

'