AKTUELNO

U sudaru voza i autobusa, u kom je autobus prepolovljen, poginulo je pet osoba, među kojima je bilo i jedno detee, a čak 27 osoba je povređeno.

Zamenik direktora "Niš ekspresa" Novica Tasić rekao je na konferenciji da ne žželi da spekuliše u vezi s uzrokom jutrošnje saobraćajne nesreće sve dok svoj deo posla ne završe istražžni organi, ali je dodao da se mora uzeti u obzir da je pružžni prelaz bio neobezbeđen.

- Mi smo više puta upozoravali nadležžne, ne samo što se tiče ovog već i ostalih sličnih pružnih prelaza, jer vozimo po celoj Srbiji, da moraju da budu adekvatno opremljeni svetlosnom i zvučnom signalizacijom, kao i branicima, što je i zakonska obaveza, a i zbog toga što smo svedoci da ova mesta predstavljaju crne tačke, jer se tu ukrštaju žželeznički i drumski saobraćaj - kazao je Tasić.

On je dodao da u ovom trenutku ne možže da govori o odgovornosti vozača, ali je naglasio da je on ispunjavao sve zakonske uslove za obavljanje poverenog mu posla.

Tasić je naveo da je vozač 17. jula 2017. godine prošao sistematski pregled, koji se prolazi na dve godine, i ispunjavao je sve uslove za vozački posao.

- Vozač ima 31 godinu, ima radno iskustvo od pet godina i devet meseci, a u našoj firmi je godinu i po dana. Smenu je završio juče u 16.45, a jutros je počeo da radi u 6.25 sati, što pokazuje da su ispunjeni uslovi i u pogledu dužžine obaveznog odmora. Autobus je kontrolisan, vozač je alkotestiran i bili su ispunjeni svi uslovi da počne sa radom - naveo je Tasić.

On je podsetio da se "Nišekspres" gradskim i prigradskim saobraćajem bavi 60 godina, te da je ovo jedna od najtežžih nesreća u kojoj su učestvovali njihovi vozači.

Tasić je izrazio saučešće porodicama poginulih, a povređenima je poželeo brz oporavak.

Direktor policije Vladimir Rebić, koji je ranije danas obišao mesto nesreće i razgovarao s lekarima Kliničkog centra u Nišu u kome su povređeni hospitalizovani, rekao je da će nadležno tužilaštvo i policija utvrditi sve okolnosti pod kojima je došlo do ove teške saobraćajne nezgode i da će odgovorni biti procesuirani, dodajući da je, prema informacijama kojima raspolaže u ovom trenutku, do nesreće najverovatnije došlo usled propusta vozača autobus.

#Niš

#Saobraćajna nesreća

'