AKTUELNO

Utakmicom Radnički 1923 - Železničar Pančevo na stadionu "Dubočica" u Leskovcu, počeće nova, 19. sezona srpske Superlige.

Ukupno 16 timova boriće se za titulu i plasman u Evropu od ovog 19. jula, a titulu brani Crvena zvezda, koja je bila šampion i u prethodnih sedam sezona.

Timovi koji su prošlu sezonu završili u vrhu i gornjem delu tabele počinju učešće u nacionalnom prvenstvu misleći i na Evropu.

U nju će prvi izaći Partizan, na gostovanju Dinamo Kijevu narednog utorka u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a dva dana kasnije na teren će, u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, Vojvodina protiv Ajaksa u Amsterdamu i Radnički 1923 protiv Mornara u Leskovcu u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

TSC će igrati plej-of za Ligu Evrope i protivnika će saznati 5. avgusta.

Crvena zvezda će u kvalifikacijama za Ligu šampiona učestvovati od plej-ofa, protivnika će saznati na žrebu 5. avgusta, a utakmice za ulazak u "ligašku" fazu igraće 20. ili 21. avgusta, odnosno nedelju dana kasnije.

Paralelno sa evropskim takmičenjima, u Superligi ćemo gledati većinu timova koji neće igrati na svojim stadionima, videćemo i debitanta, Jedinstvo sa Uba Nemanje Matića, kao i povratnika u Superligu OFK Beograd, koji se posle osam godina vratio u Superligu i igraće je u Zaječaru zbog radova na Omladinskom stadionu.

Uz njih, u najviši rang se prvi put plasirao i Tekstilac iz Odžaka, koji poput "romantičara" takođe neće igrati na svom stadionu, već na stadionu "Stanko Maletin Vava" u Bačkoj Palanci.

Ove sezone očekuje nas i promena u kalendaru - skraćena je najduža zimska pauza u Evropi na srpskim terenima.

Takođe, pred sezonu je uz veliku buru usvojeno pravilo prema kojem će svake sezone morati da igraju dvojica "bonus" fudbala, mlađih od 1. januara 2002.

Parovi prvog kola Superlige:

Petak

Radnički 1923 - Železničar Pančevo 19

Napredak - Partizan 21

Subota

Crvena zvezda - Jedinstvo Ub 20

Čukarički - Radnički Niš 20

Mladost Lučani - OFK Beograd 20

Nedelja

Novi Pazar - Spartak Subotica 17.30

Tekstilac Odžaci - Vojvodina 19.30

TSC - IMT 19.30

Autor: Dalibor Stankov