AKTUELNO

Brazilski fudbaleri, poginuli u avionskoj nesreći u utorak ujutru, ispraćeni su u malom brazilskom gradu Šapeku, a komemoraciju su obeležile kiša i suze prisutnih.

Kovčezi sa telima tragično nastradalih fudbalera, trenera i pomoćnog osoblja fudbalskog kluba "Šapekoense", umotana u zeleno-bele zastave kluba, u pogrebnoj povorci su preneta od aerodroma do stadiona, gde su ih vojnici postavili na teren na kome je održana komemoracija. Uprkos kiši, porodica i prijatelji su ispratili fudbalere uz mešavinu jecaja i klicanja.

Na stadionu je vladala neverovatna tišina kada je stigla pogrebna povorka, koju bi povremeno narušio po neki uzvik "šampioni!", kad god bi se na ekranima, postavljenim na i sa spoljne strane stadiona pojavile slike povorke.

Foto: Tanjug

Neki od prisutnih kazali su da bi prisustvovali ispraćaju fudbalera kakvo god da je vreme i isticali da će tom malom mestu trebati dugo vremena da se oporavi od tragedije.

Komemoracija je trajala dva sata u prisustvu brojnih zvanica, a oni koji nisu uspeli da uđu na stadion, koji ima kapacitet 19.000 pratili su komemoraciju putem velikih ekrana postavljenih sa spoljne strane stadiona.

Međutim, navode agencije, 19 poginulih neće biti sahranjeni u Šapeku, već u rodnim mestima. Kako se navodi, tim je imao sjajnu sezonu pre nego što se desila tragedija, a očekuje se da na sahranu dođe 100.000 ljudi, što je polovina ukupnog broja stanovnika tog mesta.

U padu aviona, koji se desio u ponedeljak uveče, poginula je 71 osoba, a šest je preživelo. Preživela su tri fudbalera, jedan novinar i dva člana posade.

N. Petričević

#Brazil

#Fudbaler

#Sahrana

#Šapekoense

'