AKTUELNO

Fudbalski klub Fudbalski klub Vojvodina osnovan je šestog marta 1914. godine u Novom Sadu, od strane učenika Velike srpske pravoslavne gimnazije, koja danas nosi ime gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj". danas slavi 110. rođendan.

Odluka o osnivanju FK Vojvodina bila je želja srpske omladine u Novom Sadu da dobije svoj sportski klub oko kojeg će se okupljati. Klub je osnovan u krojačkoj radionici Save Šijačkog u današnjoj Temerinskoj ulici u Novom Sadu.

- Odlučeno je da ime kluba bude Vojvodina, kao asocijacija na nekadašnje Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, krunovinu Austrijskog carstva koje je postojalo između 1849. i 1861. godine, a koje je nastalo u skladu sa privilegijama koje je austrijski car dao Srbima još davne 1691. godine - navodi se na sajtu FK Vojvodina.

Vojvodina je prvi meč odigrala u maju 1914. godine u Kovilju protiv FK Šajkaš i pobedila sa 5:0.

- Novosadski studenti su iz Praga 1919. godine doneli prvu pravu fudbalsku opremu u Novi Sad (dresove, lopte) i to kao poklon od fudbalskog kluba Slavija iz Praga. Dresovi koji su doneti bili su pola beli, pola crveni, baš onakvi u kakvima i danas igraju Slavija i Vojvodina - navodi se na sajtu kluba iz Novog Sada.

Foto: Beta/Dragan Gojić

Vojvodina je dva puta bila šampion nekadašnje Jugoslavije i to 1966. i 1989. godine. Klub iz Novog Sada je 1967. godine stigao do četvrtfinala Kupa šampiona gde je eliminisan od Seltika iz Glazgova.

Vojvodina je 1977. godine osvojila Srednjoevropski kup. Klub iz Novog Sada je dva puta osvojio Kup Srbije i to 2014. i 2020. godine.

Legende Vojvodine su Kosta Hadži, Jozef Velker, Vujadin Boškov, Todor veselinović, Radomir Krstić, Branko Stanković, Ilija Pantelić, Silvester Takač, Petar Nikezić, Miloš Šestić...

Fudbalski klub Vojvodina je pozvao sve svoje navijače, sugrađane i simpatizere da zajedno danas proslave jubilarni 110. rođendan.

- Dragi naši Vojvodinaši, vek postojanja nije mala stvar, a kada na taj vek dodate još jednu deceniju, onda je to za ponos svih nas, podsetnik veličine naše 'stare dame' sa kojom se radujemo i tugujemo, i u dobru i u zlu. Kao što naš slogan kaže 'mi smo jedno, to je naša snaga', tako želimo da se u sredu u centru našeg Novog Sada okupimo pod našom plavom zvezdom i uživamo u taktovima i ritmovima novosadskog Big Benda - ističe se u saopštenju kluba iz Novog Sada.

U saopštenju se navodi da program počinje na platou SNP večeras u 19 časova. U 20 sati na velikoj sceni SNP-a biće održana svečana akademija, koja će biti posvećena jubileju FK Vojvodina.