AKTUELNO

Hrvatska policija je uhapsila više navijača fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba koje grčko pravosuđe povezuje s masovnim neredima u Atini u kojima je u avgustu ubijen grčki navijač Mihalis Kacuris, objavili su danas hrvatski mediji.

Policija se još nije zvanično oglasila, a mediji navode da je uhapšeno devet pripadnika navijačke grupe Bed Blu Bojsi, a za jednim se traga.

Hrvatska novinska agencija Hina piše da je policija privela navijače postupajući po deset evropskih naloga za hapšenje koje je poslala Grčka.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske je saopštilo da su ih nadležne službe obavestile o evropskim nalozima za hapšenje, a po kojima je policija dužna da postupa.

Rečeno je da su ti nalozi povezani s navijačkim neredima iz avgusta, o čemu nadležna grčka tela, po dostupnim informacijama, još vode istragu.

Foto: Tanjug AP/Petros Giannakouris

U postupcima evropskog naloga za hapšenje, u skladu sa Zakonom o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s državama članicama EU, ;ne učestvuje Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Eventualnu odluku o postupanju, odnosno mogućoj predaji doneće, kako se dodaje u saopštenju, nadležna pravosudna tela koja će "nastaviti da sarađuju s grčkim telima".

U saopštenju piše da će Vlada Hrvatske ;u ovom postupku nastaviti da preduzima mere da bi hrvatskim državljanima bila obezbeđena sva prava.

Navijač fudbalskog kluba AEK Michalis Kacuris ubijen je 7. avgusta u tuči uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, a potom su u Grčkoj uhapšena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage, dok su neki, kako se tvrdi, uspeli da pobegnu kući.

#Hapšenje