AKTUELNO

Francuski reprezentativac i kapiten madridskog Reala, Karim Benzema, proglašen je za ’Igrača godine’ na tradicionalnoj svečanosti koju je UEFA i ove godine organizovala u Istanbulu. Dileme gotovo da nije ni bilo. Zahvaljujući sjajnim partijama u Ligi šampiona gde je pomogao kraljevskom klubu da po 14. put osvoji naslov evropskog šampiona, Benzema je sa ukupno 523 poena ubedljivo trijumfovao ispred belgijskog virtuoza Kevina De Brujnea sa 122 i klupskog kolege Tiboa Kurtoe sa 118 poena.

„Bila je to definitivno najbolja sezona u mojoj karijeri. Uzivao sam u fudbalu, ali nisam samo ja zasluzan za ovo priznanje. Veliku zahvalnost dugujem treneru Ancelotiju, saigracima i svima u klubu. Dok igram, uopste ne razmisljam o licnom ucinku i individualnim nagradama. Bitno mi je da ekipa pobedjuje i da nizemo dobre rezultate" - rekao je Benzema na početku brifinga sa članovima žirija među kojima se nalazio i srpski predstavnik Nebojša Petrović.


Fudbaler rođen na periferiji Liona u ulici koja nosi ime slavnog astronauta Jurija Gagarina, jednostavno je morao da napravi karijeru dostojnu puta u kosmos. Golom protiv Ajntrahta u Superkupu Evrope, prestigao je Raula na večnoj listi strelaca kraljevskog kluba. ’Zaslužuje da mu napravimo mega zabavu’, rekli su navijači Reala posle trijumfa u Ligi šampiona i španskoj La Ligi.

Bila je to sezona iz snova za lidera i idejnog vodju cete sa Bernabeua: najbolji strelac oba takmičenja koja su momci Karla Anćelotija osvojili u velikom stilu (15 golova u Ligi šampiona od čega čak 10 u nokaut-fazi, 27 pogodaka u La Ligi):

„Brojke su samo brojke, nemaju neku veliku vrednost u fudbalu. Mnogo su vazniji trofeji. Svaka titula ima neku svoju pricu i svaka mi je podjednako draga. Logicno, Liga sampiona je najteze takmicenje i zato smo tu morali najvise da se namucimo da bi je osvojili. Ali time je i draza". Fenomenalnim brojkama u poslednjih 13 godina u Real Madridu, treba dodati i 66 golova za Olimpik iz Liona, 37 pogodaka u dresu reprezentacije Francuske, 31 osvojen trofej od čega osam titula nacionalnog šampiona, 49 ’dopijeta’, 8 ’tripleta’, četiri naslova svetskog i pet evropskog klupskog šampiona. Sasvim dovoljno argumenata da u 34. godini života (napuniće 35 dan pre početka Mundijala u Kataru) postane vlasnik i najprestižnijeg individualnog priznanja.

„Dok sam igrao sa Ronaldom morao sam da se prilagodim jer je pored mene bio momak koji daje 50 golova po sezoni. Sada igram potpuno isto, ali mi je uloga u timu drugacija. Igram onako kako sam igrao kao klinac i kako cu igrati i dalje. Prvi put kada ne budem vise igrao tako, ostavicu fudbal i posvetiti se nekom drugom poslu. Ronaldo je covek koji je ispisao istoriju Reala, trudim se da ga dostignem ali to nije uopste lako. Golovi su samo posledica timske igre i nadam se da cu sa Realom nastaviti da osvajam trofeje. Naravno, imam ogroman motiv i dacu sve od sebe da i sa reprezentacijom dodjem do nekog velikog uspeha. Zlatni globus je moj san i zelim sto pre da ga pretvorim u javu".

Zaslužio je crveni tepih i ovacije na koje su prethodnih godina bili pretplaćeni Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo. U karijeri čvrstog momka iz ulice Jurija Gagarina ništa nije bilo monotono i obično. Odrastao je u iznajmljenom stanu u Bronu, u kvartu Terejon u istočnom delu Liona, kao sedmo od ukupno devetoro dece bračnog para iz Alžira, oca Hafida i majke Vahide. Ima tri brata i pet sestara: Farid, Nafisa, Sofija, Gresi, Lidija, Leticija, Sabri i Selija. Nogu ka Francuskoj prvi je povukao deda Da Lakehal, koji je 1950. godine doneo tešku odluku da definitivno napusti Tigzirt, malo ribarsko selo u Kabiliji, 100 kilometara od glavnog grada Alžira.

Nadimak mu je Koko. Dali su mu ga drugari iz Brona, kvarta u kome danas dominiraju murali posvećeni Karimu Benzemi kao kolektivnom simbolu društvenog preporoda.

Stan u kome je živeo nalazio se u blizini Osnovne škole Žan-Mulen, a jedan od prozora gledao je pravo na fudbalski teren ’Leo Lagranž’. Iako je trava dostizala visinu njegovih članaka, nije mu smetalo da trese mreže kao od šale na mečevima u konkurenciji igrača do 10 godina.

Predsednik ’Sporting Kluba Bron Terejon’ zvao se Serž Santa Kruz, a treneru Frederiku Rigoleu nije trebalo puno da namiriše talenat Karima Benzeme i da mu dodeli dres sa brojem devet: „Desnom o zid, levom o zid. I tako od jutra do mraka“ - otkrio je nedavno Rigole za časopis ’Ouest France’. Možda mu je i najlepši kompliment stigao od prvog čoveka Real Madrida Florentina Pereza, koji je na pitanje novinara da li žali što je Haland otišao u Mančester siti, odgovorio kao iz topa: „Ne. Bilo bi besmisleno da dovodimo igrača koji će sedeti na klupi“.
Brada kao zaštitni znak, nijedna tetovaža, Strelac u horoskopu i garaža sa tri aždaje na četiri točka: Bugati, Lambordžini i Ferari. Kao svaki musliman koji drži do vere i poštuje odredbe Ramazana, postio je i 6. aprila, što mu nije smetalo da iste večeri torpeduje Čelzi sa tri gola u četvrtfinalu Lige šampiona.

Kako se opušta? Uz zvuke repa i pesme Tupaka, Rohfa i Bube sa kojim je čak snimio i jedan spot.

Nosi Alžir u srcu, poštuje korene, ali Francuska je nešto što mu pripada. Znao je to i 2006. godine kada je dobio poziv selektora Žana Mišela Kavalija da obuče dres afričke selekcije. Nije imao ni najmanju dilemu. Sada čeka Mundijal u Kataru da konačno zablista sa Trikolorima. Slučaj ’Valbuena’, seks-snimak, ucena, tužba, suđenje u Versaju, presuda, sukob sa Federacijom i predsednikom Noelom Le Gratom, ćutanje i kazna. Sve je to daleka prošlost.

Na ledu je bio od 8. oktobra 2015. do 2. juna 2021. Dešan je podlegao pritisku javnosti i ponovo mu otvorio vrata nacionalnog tima. Liga nacija je bila uvertira i zagrevanje za Katar. Benzema je uspešno odgovorio zadatku i dokazao još jednom da bez starca nema udarca. U Ligi 1 je debitovao 15. januara 2005. godine kod Pola Le Guena. Lion je igrao protiv Meca. Na golu Kupe, po bokovima Revejer i Abidal, u sredini Esijen i Kris. U veznom redu Govu, Dijara i Maluda, napred Žuninjo, Nilmar i Frau. Benzema je ušao 12 minuta pre kraja utakmice, dovoljno da asistira za končanih 2:0 u korist Liona.

Neuništiv i večan, baš kao Zlatan i Kristijano. Zato je 28. maja 2022, na stadionu Sent Deni, 772 utakmice nakon tog debija protiv Meca, osvojio svoju petu Ligu šampiona pobedom protiv Liverpula. Na golu Kurtoa, pozadi Karvahal, Eder Militao, Alaba i Mendi. Na sredini Modrić, Kazemiro i Kros, napred Valverde i Vinisijus Žunior. Ko je najzaslužniji? Kratko i jasno: Ančeloti. Tako misli i Benzema. Izraz poštovanja, naklonosti i simpatija prema italijanskom stručnjaku sa kojim je osvojio ’Desimu’, 2012. godine.

„Pentacampeon“, kao Di Stefano, Zaraga, Maldini, CR7, Modrić i Karvahal. Fino društvance. Na redu je potera za Franciskom Hentom, jedinim u istoriji fudbala sa šest trofeja evropskog prvaka. Legendarni Pako, ’El Supersoniko’, jer se smatralo da je brži od vetra. Sanjao je da postane toreador, a završio u analima kao fudbalska gromada koja je 18 godina branila boje najslavnijeg kluba na svetu.

A ljubav Karima Benzeme? Dve žene su mu omogućile da se ostvari u ulozi oca. Prva je bila Kloe, bolničarka u koju se zaljubio na prvi pogled tokom odmora na Ostrvima Reunion. Iz te veze je 2014. godine dobio ćerku Meliju, a tri godine kasnije Kora Gotije, top-model i influenserka, rodila mu je sina Ibrahima.

U Real je stigao 2009. godine za 35 miliona evra, zajedno sa Kakom i Kristijanom Ronaldom. U Madridu je sarađivao sa sedmoricom trenera: Pelegrinijem, Murinjom, Anćelotijem, Benitezom, Zidanom, Lopetegijem, Solarijem, opet Zidanom i opet Don Karlom. Jedino se sa Žozeom nije najbolje razumeo. Uoči jedne utakmice, Ronaldo i Iguain su bili van stroja zbog povreda, a Portugalac je na konferenciji za štampu pokušao da bude duhovit: „Kada nemaš psa, u lov ideš sa mačkom“. Metafora koja je Benzemu naljutila i uvredila. Zatražio je sastanak u četiri oka i posle deset minuta dobio izvinjenje. A kako drugačije. Karakter od armiranog betona.

Dva dečačka idola: Zinedin Zidan i Majk Tajson. I gomila zajedničkih osobina sa dve ikone fudbala i boksa. Pre svega burno detinjstvo i trijumfalan put od periferije do crvenog tepiha.

Od ulice Jurija Gagarina do fudbalskog kosmosa.

Autor: