AKTUELNO

Legenda Partizana i ovdašnjeg fudbala Momčilo Moca Vukotić preminuo je u 72. godini.

Nekadašnji fudbalski reprezentativac. igrač i trener Partizana, preminuo je posle duge bolesti raka grla.

U utorak, 7. decembra biće održana komemoracija i to u Skupštini grada Beograda u 11 časova. "Opelo će biti služeno u kapeli na Topčiderskom groblju od 13:30, a na večni počinak ćemo ga ispratiti u 14 sati.

Moca Vukotić je igrao čak 752 utakmice za crno-bele i postigao 306 golova. On je sa Partizanom triput osvojio prvenstvo SFR Jugoslavije. Za reprezentaciju je igrao 14 puta, od 1969. do 1974. godine.

Partizan je i trenirao od 1988. do 1989, u njemu je bio i direktor Omladinske škole od 2012. do 2016, a trenersku karijeru je gradio i u Grčkoj i na Kipru.

Sasa Ilić kaže da će večno biti zahvalan Moci.

Foto: Informer.rs

- Moca je bio cenjen zbog skromnosti, postenja, druželjubivosti i želje da pomogne mladima. Biću mu večno zahvalan, i ne samo ja. Milutin Šoškic je jednom rekao da je Moca bio najvoljeniji fudbaler u istoriji partizana. Zato nije čudo sto je Partizan u Mocino vreme dobio najvise navijača. Skoro sam mogao da potvrdim Šoletove reci. Zbog velike razlike nisam imao priliku da uzivam u majstorijama. Ali sam slušajući priče o njemu, bio sam ponosan sto sam nosio dres kluba kao on. Bio sam srećan što me porede s njim, ili da sam njegov naslednik. Iako sam znaod da preteruju, prijalo mi je. Uvek je bio naklonjen mladim igračima, cak i kada ga je teška bolest načela.

Bjeković se sa suzama u očima emotivnim govorom oprostio od Moca Vukotić!

- Šta je bio Moca Srbiji možda će neko jednom uspeti da ispriča. Neponovljiv virtuoz fudbalskog terena. Legenda koja je trajala decenijama. Bio je idol miliona i majstor fudbalske igre. Bio je primer na terenu i van njega. Bio je simbol kao muž, otac, prijatelj i deda. Njegova kuća je simbol da životne vrednosti postoje i da su nezamenjive. Bezrezervno je voleo njegovu Bosu, koja je bila uz njega nenametljivo i tiho, ali tako snazno čuvajući ga. Njegov dom, njegov hram, ostao je nedodirljiv uz njegovu Bosu. Njegovi sinovi Dejan i Nikola bili su njegov smisao svega. U njegovom očima videli smo njih, a u njihobim njega. Ako je neko mogao da opiše sreću, to bi bili trenuci s njegovim unucima. Sreću kad je on s njima gotovo da ste mogli da dodirnete. Bio je velikan i virtuoz. Imao sam privilegiju da s njim živim, ali bukvalno. Biti njegov prijatelj značilo je da imate bezrezervnu podrsku.

Milorad Vučelić oprostio se od legenmdarnog Moce.

Foto: Informer.rs

- Postovana porodice Vukotić, zelim da vam u ime FK Partizan izrazim saučešće. Dragi prijatelji, na nebu velikih zvezda Partizana, zvezda Moce Vukotića sija snažnim sjajem i sijaće dok je Partizana. Moca Vukotic je po svim vladajućim pravilima bio tihi velikan. Tiha a prava fudbalska zvezda. Nista vanfudbalski ga nije zanimalo. U blistavoj karijeri nije imao skandala afere nespretnih reči i ispada. Ni po čemu nije nalik sadašnjem u sportu, koji se gladijatorski bore za medijsku paznju. Bio je fudbalski velemajstor. Posvećen viteškom nadmetanju, sve je zadobio znanjem igrom. Bog mu dao talenat, on iskazivao na fudbalskom terenu. Istrajno potvrdio ljubav prema Partizanu. Imao sam srecu da ga gledam da mu aplauditam, na čemu sam mu zahvalan. Ja ću na kraju komemoracije za njega zapaliti jednu cigaru.

- Na komemoraciji legende Partizana je vIica Dačić, čelnici Zvezde Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela, Svetozar Mijailović, Lazar Marković, sadašnji kapiten crno-belih, Ivica Kralj nekadašnji golman Partizana..

- Na komemoraciji su Dušan Savić i Dragan Okuka, kao i Nenad Bjeković dugogodišnji saigrač Momčila Vukotića, kao i predsednik Partizana Milorad Vučelić, Miloš Vazura, Ostoja Mijailović, prvi čovek KK Partizan..

- Među prvima je na komemoraciju stigao Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda. Stigao je i Saša Ilić dugogodišnji kapiten Partizana, koji je predložio da se stadion Partizana preimenuje u stadion Moca Vukotić.

Nekadašnji fudbalski reprezentativac. igrač i trener Partizana, preminuo je posle duge bolesti raka grla.