AKTUELNO

U 2. kolu grupe E Evropskog prvenstva Švedska je savladala Slovačku rezultatom 1:0 (0:0).

Trijumf Skandinavaca je sasvim zaslužen, ako se ima u vidu sve što smo videli tokom 90 minuta meča u Sankt Peterburgu.

Foto: Tanjug AP/Anatoly Maltsev

Sada su došli do četiri boda, prvog mesta u grupi i u poslednjem kolu će protiv Poljske igrati za što bolju poziciju pred nokaut fazu.

Sa druge strane, Slovacima se nije isplatila defanzivna taktika, ostali su na tri boda i moraće protiv Španaca da ostanu neporaženi kako bi se nadali prolasku u osminu finala.

Sve utakmice poslednjeg kola grupe E igraju se u sredu, u Sevilji i Sankt Peterburgu.

Švedska je počela ofanzivnije, ali ništa vredno pomena nisu uradili u prvom poluvremenu.

Ni Slovaci se nisu naigrali, ali se mora priznati da su dobro kontrolisali sredinu terena i tako upasivili sve pokušaje protivnika.

Foto: Tanjug AP/Anatoly Maltsev

Tek u drugom poluvremenu se rasplamsala borba, a uzbuđenja su najavile dve spektakularne odbrane oba golmana.

Najpre se na jednoj strani istakao Robin Olsen, a potom je još bolju bravuru priredio Martin Dubravka i pobrao mnoge uzdahe na stadionu.

Foto: Tanjug AP/Anatoly Maltsev

U tim momentima razigrao se Aleksander Isak, te je u 71. minutu promešao nekoliko igrača Slovačke, namestio se i gađao bliži ugao, ali je tamo ponovo bio Dubravka.

Ipak, to je bio samo uvod u njihov duel pet minuta kasnije koji je okončan penalom za Švedsku. Isak je prvi stigao do lopte, golman Slovaka skrivio najstrožu kaznu, a siguran sa 11 metara bio je Emil Forsberg.

Posle gola su se Šveđani povukli i odlučili za odbranu teško stečenog vođstva, u čemu su i uspeli, te su posle dva meča na šampionatu i dalje bez primljenog gola.